3 Vuistregels voor een sterke Brandvideo in B2B Branding

12 september 2022

We kennen het allemaal wel. Je wilt een product kopen. En zonder erbij na te denken, heb je jouw keuze eigenlijk al gemaakt. Wij ervaarden dat toen we voor Playforward een aantal brandstofpassen nodig hadden. Zonder te oriënteren zijn we direct naar die ene site gegaan. En hebben we het besteld. Dat is natuurlijk geen rationele koopbeslissing. Terwijl je dat wel zou verwachten van een bedrijf. Hoe kan dat? Branding. Wij vertellen meer over video voor Branding en waar je op moet letten bij het maken van een brandvideo.

Inhoud van dit artikel:

  1. De kracht van Branding in B2B
  2. Vlog over onze 3 vuistregels voor een brandvideo
  3. Vuistregel 1: Vertel jouw verhaal uit een groter thema
  4. Vuistregel 2: Richt je op gevoel en verbeelding
  5. Vuistregel 3: Zie de brandvideo als een campagne

De kracht van Branding in B2B

Branding is een krachtige manier om jouw bedrijf te onderscheiden. Een merk onderscheidt zich op het gevoel van de klant. In plaats van op jouw product. Ook in de B2B heeft Branding effect. Ondanks dat het beeld vaak is dat bedrijf rationale kopers zijn.

Volgens McKinsey presteren sterke B2B merken 20% beter.

Een merk heeft aantrekkingskracht. Voor klanten, maar ook als werkgever. Video is perfect voor Branding en het bouwen van merk. Maar wat is dan een sterke bedrijfsfilm? Dit zijn onze 3 vuistregels voor Branding met Video.  

Vlog over onze 3 vuistregels voor een brandfilm

In deze vlog vertelt Koen over onze 3 vuistregels voor een sterke Brandvideo. Aan de hand van voorbeelden laat hij zien hoe wij de vuistregels hebben toegepast bij projecten. Lees je liever? Ga dan verder in dit artikel. 

 

Vuistregel 1.  Vertel jouw verhaal vanuit een groter thema 

Bij video voor B2B bedrijven is de valkuil dat marketeers zich richten op het ‘Wat’. Wat ze leveren. Wat ze allemaal in huis hebben, zoals productiefaciliteiten. Maar voor Branding is het veel belangrijker om het grotere verhaal te vertellen. En daarbij in te spelen op emotie en gevoel. Je kan best processen of producten laten zien. Maar altijd in context van jouw grotere verhaal. Storytelling is hier de bekende marketingterm. Een verhaal vertellen werkt, doordat het een spanningsboog creëert, voor inleving  zorgt en een beleving neerzet.  

Een voorbeeld:  

Een klant van Playforward is een industriële wasserette. Zij wassen voor zorginstellingen, hotels en andere bedrijven. Hun verhaal is ‘Het gevoel van thuis’. Want dat is wat schone was je geeft. En dat spreekt ook veel meer aan dan ‘Wij zijn een professionele wasserette ’. Zo'n groter verhaal maakt het interessant. En daar voelen we als mensen iets bij. Iedereen kent toch het gevoel van schone was? Of een verschoont bed? En de emotie die daarbij hoort.  

Brandvideo voor Newasco

Storytelling biedt ook mogelijkheden om vanuit een creatieve invalshoek het verhaal te vertellen. En door creativiteit valt een brandfilm op. Dat is nodig, want er worden natuurlijk veel video's gedeeld. Door een verhaal te vertellen vanuit een groter thema en dat op een creatieve manier te presenteren, valt jouw bedrijf op tussen al die anderen.  

Een eigen bedrijfsvideo?

Meer over bedrijfsfilms 


Vuistregel 2. Richt je op gevoel en verbeelding.  

Bij Branding draait het om het gevoel dat jouw klant krijgt bij jouw bedrijf. Merkvoorkeur is geen rationeel verschijnsel. Het is emotioneel. Focus daar dus op. Voor B2B bedrijven is dat vaak lastig, omdat zij gewend zijn om zakelijke te communiceren. En om met rationele koopargumenten een klant te overtuigen. De truc is toch om dat te vermijden. Gebruik geen formeel en zakelijk taalgebruik, is één van de tips voor een bedrijfsfilm 

Jouw verhaal moet je brengen met gevoel en verbeelding. Zodat het inspeelt op emotie. Gebruik woorden die op gevoel inspelen. Die lading hebben. Woorden en omschrijvingen die tot verbeelding spreken. Het voorbeeld van Newasco laat dit goed zien. Een tip voor video storytelling is om te zorgen dat jouw verhaal herkenbaar moet zijn. In woord, in personages, in locaties, in emoties en in ervaringen. 

En de beeldtaal van een branding video moet ook op gevoel gericht zijn. Zet scènes neer die de kijker meeneemt. Ook qua beelden vallen veel B2B bedrijven in de valkuil van productieprocessen. Het juist sterk om beeld te maken dat de kijker raakt. Zorg dat mensen hierin een rol spelen. Zonder mensen is het vaak leeg en onpersoonlijk. Ook hier hebben wij weer een voorbeeld van.

Voorbeeld

In onderstaande video laten we zien hoe we een scène hebben gedraaid voor een groot internationaal bedrijf, die diverse culturen wil aanspreken. En de connectie laten zien wat hen en het bedrijf samenbrengt. Wij bedachten een scène waarin één actie door drie verschillende personen wordt gedaan. Parallel. Naadloos in elkaar overvloeiend. Van persoon naar persoon. Van omgeving naar omgeving. Van cultuur naar cultuur. Verschillende culturen, één gemene deler. En zo samen één worden.

Brandfilm voor Bejo  

Vuistregel 3. Zie de brandvideo als een campagne 

Branding is een marathon, geen sprint. Het is iets waar je structureel mee bezig moet zijn. Mensen moeten je merk gemiddeld 5 tot 7 keer zien voordat ze deze onthouden. En een merk bouw je dus niet in een paar weken op. Een brandvideo maken en online plaatsen is een goed begin. Maar meer is beter. De boodschap en storytelling van de video moet doorgetrokken worden in alle andere marketing en communicatie, zodat je eenduidig en consistent blijft.  

Video marketing biedt veel kansen om structureel aan branding te werken. Zie de brandvideo als een soort campagne. Maak daarvoor vanuit de brandvideo meer korte video's en foto's. En richt die optimaal in voor verschillende kanalen, zoals social media. Na de lancering van de Brandvideo kan je ze korte video's en foto's gebruiken om via allerlei kanalen te blijven communiceren over jouw merk. Zo communiceer je meerdere keren en op meerdere plekken over jouw merk. Zodat jouw doelgroep het in een korte periode inderdaad 5 tot 7 keer ziet. En dus gaat onthouden.  

Een voorbeeld: 

Stel dat jouw brandvideo over de missie van het bedrijf gaat en daarin de klantbeloftes of kernwaarden presenteert. Voor iedere klantbelofte of kernwaarde kan dus een aparte video uit de langere brandvideo gemaakt worden. Dit levert direct drie of vier extra video's op die vertellen over jouw merk. Door die gedurende een langere periode te delen, kom je iedere keer in beeld bij jouw doelgroep met net even een andere video en focus.  

Interesse in een eigen bedrijfsvideo?

Bedrijfsfilm laten maken

3 Vuistregels voor een sterke Brandvideo in B2B Branding

Ken je het geheim
van succesvolle video's? 

 

Aanpak voor succesvolle video's.


Vertel me meer. »

Video marketing
»