12 tips voor het maken van een bedrijfsfilm

26 december 2019

Een goede bedrijfsfilm presenteert je bedrijf overtuigend en maakt impact op je klanten. Maar hoe maak je zo’n bedrijfsvideo? Het begint bij het uitwerken van een sterk verhaal en een slim plan hoe de bedrijfsfilm daarna optimaal te benutten. Met deze handige tips zorg je ervoor dat je een ijzersterke boodschap hebt en maximaal impact maakt met een effectief publicatieplan. Ontdek alle 12 tips én de bonus!

Tips voor een bedrijfsfilm maken:

  1. Doe eerst inspiratie op
  2. Bekijk je bedrijf vanuit je klant
  3. Gebruik storytelling voor beleving
  4. Activeer de kijer in de eerste 20 seconden
  5. Houd de boodschap simpel
  6. Maak (ook) een korte bedrijfsfilm
  7. Vertel jouw verhaal in actieve vorm
  8. Durf te claimen
  9. Zorg dat je tijdloos blijft
  10. Besef dat de bedrijfsvideo niet opzich staat
  11. Bewaar het montage-project van de bedrijfsvideo
  12. Maak de bedrijfsfilm goed vindbaar
  13. BONUS: slim publiceren voor extra impact

Tip 1. Doe eerst inspiratie op

Er is al veel gemaakt, dus je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Doe daar je voordeel mee. Bekijk veel voorbeelden en let op wat jij goed vindt. Archiveer de favorieten, zodat je deze als inspiratie kunt gebruiken. En op deze manier ontdek je ook meer over wat er allemaal mogelijk is. Wil je nu meteen inspiratie opdoen? Bekijk de voorbeelden in deze blog.

Natuurlijk is eigen beeldmateriaal het mooiste. Maar het is ook een optie om een bedrijfsvideo te maken op basis van stocklips. 

Tip 2. Bekijk je bedrijf vanuit de klant

Het lijkt misschien vreemd, maar een bedrijfsfilm draait eigenlijk niet om je bedrijf. Het gaat uiteindelijk om je klanten. Het heeft weinig betekenis om alleen maar te laten zien wat je doet. Dat raakt je klanten niet. Zij willen weten: “What’s in it for me?” Bedenk daarom goed wat je klanten belangrijk vinden. Met welke problemen lopen ze en welke oplossingen biedt je als bedrijf? Vertaal sterke punten van je bedrijf in concrete klantenvoordelen. Bijvoorbeeld, je  bedrijf heeft een grote voorraad. Goed, maar wat heeft de klant eraan? Nou, dat jij hierdoor snel levert! Dat is het klantvoordeel dat je moet communiceren.

Tip 3. Gebruik storytelling voor beleving

De term ‘storytelling’ zegt het eigenlijk al: vertel een verhaal. Met een goed verhaal creëer je beleving en geef je de boodschap betekenis. Ga voor het verhaal van je bedrijf opzoek naar jou toegevoegde waarde: wat drijft jou, waarom doet je bedrijf er toe? Val niet in de valkuil door alleen maar te vertellen wat je doet, juist ook waarom. Dit zie je bijvoorbeeld terug in onze voorbeeld bedrijfsvideo’s bovenaan dit artikel. Voor Nering Bogel - een bedrijf dat putten en afvoeren maakt - is de overkoepelende meerwaarde dat zij wateroverlast helpen voorkomen. En AQUON - een instituut voor wateronderzoek voor de waterschappen - zorgt voor veilig water. Om een goed verhaal te vertellen, moet je structuur aanbrengen. Dankzij structuur is je boodschap beter te volgen én makkelijker te onthouden. Gebruik voor de bedrijfsvideo een duidelijke kop-romp-staart opbouw. 

Bedrijfsfilm met opnames in Nederland, Frankrijk, Indonesië en Guatamala

Tip 4. Activeer de kijker in de eerste 20 seconden

De kop van het verhaal – ongeveer de eerste 20 seconden van de bedrijfsvideo – is cruciaal. Dan bepalen klanten namelijk of ze het de moeite waard vinden om verder te kijken. Begin dus niet met een logo, hoe logisch dit ook lijkt. In de tijd dat het logo in beeld is, zijn kijkers al verveeld. Je moet klanten in die eerste 20 seconden dus activeren, anders klikken de meesten de weer weg. Dit noemen wij bij Playforward de 20-seconden-regel. Maar hoe activeer je klanten dan? Zorg dat je een herkenbaar probleem of situatie schetst waardoor ze zich aangesproken voelen. Dat is reden genoeg om te blijven kijken. Presenteer je bedrijf of product vervolgens als de oplossing. Op die manier prikkel je klanten en maak je de bedrijfsfilm extra overtuigend. In de voorbeelden in deze blog zie je terug hoe dat werkt. We leiden het verhaal eerst in met een introductie die nieuwsgierig maakt om vervolgens het bedrijf te presenteren. Dit is één van de elementen die onderdeel zijn van onze scriptmethode voor onderscheidende films. Met die methode verzamelen we de input van de opdrachtgever en vertalen dit naar een onderscheidend, creatief script, die de basis legt voor een sterke video.

Nieuwsgierig naar een eigen bedrijfsvideo?

Bedrijfsvideo laten maken

 


Tip 5. Houd de boodschap simpel

Een goed verhaal is altijd simpel. Hoe lastiger het is om te begrijpen, hoe sneller we onze aandacht verliezen en hoe minder overtuigend het is. Zorg daarom dat de bedrijfsfilm een simpel verhaal vertelt. Een goede aanpak hiervoor is om zaken terug te brengen naar de kern. Wat is nu ‘buttom-line’ waar het om draait?

Tip 6. Maak (ook) een korte bedrijfsfilm

Tijd is schaars, zeker online en hoe langer je verhaal hoe lastiger het is om de aandacht vast te houden. Vaak willen bedrijven of organisaties veel vertellen. Dat is niet zo gek, maar het sluit niet aan bij hoe mensen zich tegenwoordig online oriënteren. Een korte bedrijfsfilm laten maken is daarom essentieel. Een goede middenweg is om een lange en een korte versie te maken. Op die manier kun je de film afstemmen op het kanaal waar de klant zich oriënteert. Op de website bijvoorbeeld plaatst je dan de lange versie, terwijl je op social media de korte variant upload. Een goede lengte voor de korte variant is 1 tot 2 minuten. Om de boodschap binnen die tijd over te brengen, is het essentieel dat je keuzes maakt en details durft weg te laten. Houd in gedachte dat je niet alles hoeft te vertellen en vooral klanten nieuwsgierig moet maken naar meer.

Tip 7. Vertel je verhaal in actieve vorm

De manier hoe je het verhaal vertelt, is minstens zo belangrijk als het verhaal zelf. Vertel altijd in actieve vorm en vermijdt zo veel mogelijk de leidende vorm. Met activerende teksten is je verhaal kortweg krachtiger. Bijvoorbeeld: “Dit levert u veel op.” klinkt sterker dan “Dit kan u veel opleveren.”. Gebruik ook altijd spreektaal in plaats van schrijftaal dat je in brochures gebruikt. Woorden als ‘echter’ of ‘immers’ staan echt op de zwarte lijst!

Tip 8. Durf te claimen

Je moet overtuigd zijn van jezelf en durven claimen dat je ergens de beste in bent. Nuanceer niet, want dat haalt de kracht uit de boodschap. Dit geldt zowel voor de voordelen van je bedrijf als voor je woordkeuze. Vermijdt woorden als ‘vaak’ of ‘meestal’. Dat soort woorden brengen in gedachte meteen de zin mee ‘maar niet altijd’ en vlakken je boodschap dus af.

Bedrijfsfilm van productieproces

Tip 9. Zorg dat je tijdloos blijft

Een goede bedrijfsvideo gebruik je jaren. Op die manier kan je de kosten voor een bedrijfsfilm over meerdere jaren terug verdienen. Zorg daarom dat je de boodschap tijdloos maakt en vermijdt informatie die verjaren, zoals het 50-jarig bestaan. Dit soort informatie verkort de houdbaarheid. Onnodig, want het is makkelijk te vermijden. Gebruik bijvoorbeeld de tekst “Sinds 1950” als je het over de bestaansperiode van het bedrijf hebt.

Daarnaast kan het ook helpen om te filmen op een neutrale, tijdloze locatie, zoals een studio. Bijvoorbeeld als je bedrijfslocatie niet representatief of verouderd is. Uiteraard moet het concept voor je bedrijfsfilm zich wel lenen voor een studioshoot. Opnames van een productieproces kun je er natuurlijk niet filmen. Daarom is een combinatie van een studio en een geschikte bedrijfslocatie ook een optie. Zo film je alleen op de locaties in je bedrijf die geschitk zijn voor de bedrijfsvideo en vul je de overige delen van de film in met een studio-opname. Bekijk onderstaand voorbeeld maar eens.

Bedrijfsfilm met actrice in studio en animatie effecten

Tip 10. Besef dat de bedrijfsfilm niet op zich staat

Een bedrijfsvideo staat niet op zichzelf; het is onderdeel van je complete marketing. Zorg daarom dat het goed aansluit op je overige uitingen, zoals je website en brochures. Zo versterkt het elkaar en krijg je een consistente communicatie. Dit geldt zowel voor de inhoud als de vorm. Deze tip helpt ook bij het maken van inhoudelijke keuzes, dus wat je wel en niet vertelt in je film. Staat je website bijvoorbeeld al bomvol klantreviews, dan hoef je in je bedrijsfilm niet ook een klantreferentie te verwerken. 

Meestal beginnen bedrijf vrij impulsief met video marketing. Gewoon doordat er nu een concrete aanleiding voor is. Zoals een nieuwe site of internationale beurs. En dat is prima natuurlijk. Het moet ergens beginnen. Toch wordt dan regelmatig over het hoofd gezien om breder naar video te kijken. Hoe kan het voor een marketing-brede boost zorgen? Ga je aan de slag met een bedrijfsvideo, bedenk dan ook aan welke andere video's er mogelijk nog behoefte is. Bedenk goed welke rol de bedrijfsfilm in jouw marketing gaat spelen en hoe de andere video's dit aanvullen.   

Tip 11. Bewaar het montage-project van de bedrijfsvideo

Je bedrijf staat niet stil. Zorg daarom dat het ruwe beeldmateriaal en de montage bewaard worden na oplevering. Als er dan toch wat verandert, bijvoorbeeld het logo, dan kan dit makkelijk bijgewerkt worden. Spreek met het video agency af om het beeldmateriaal en de montage een aantal jaren te bewaren. Hiervoor zul je waarschijnlijk wat extra's voor moeten betalen, maar de kans is groot dat het je later juist kosten bespaard.

En door de materialen te gebruiken kan je ook spin-off content maken. Dit zijn bijvoorbeeld losgeknipte scènes uit de langere bedrijfsfilm. En foto-stills geëxporteerde uit de filmbeelden. Dit soort content is perfect voor social media en de website. Zoals versies voor Linkedin of zelfs een een simpele social campagne opzetten.  

Nog een vorm van spin-off content zijn taalversies. Als internationaal bedrijf is het vestandig om klanten in hun eigen taal aan te spreken. Een bedrijfsfilm kan je in veel talen uitbrengen. En dat hoeft lang niet allemaal in één keer. Bewaar het project en neem de tijd om gedurende een langere periode de bedrijfsfilm in meerdere talen uit te brengen.  

Tip 12. Maak de bedrijfsfilm goed vindbaar

Gek genoeg zien we het nog steeds vaak dat bedrijven eigenlijk niet goed hebben nagedacht over de publicatie. Bedrijfsfilms blijven daarom vaak een beetje verstopt. Zonde! Werk van te voren een eenvoudig publicatie plan voor de bedrijfsfilm uit. Wat niet mag ontbreken: een prominente plek op de website, uploaden op Youtube met een slimme, aantrekkelijke titel en delen via social media. Videomarketing is tegenwoordig echt een discipilne op zich geworden. Er zijn ontzettend veel kanalen waar je video's op kunt publiceren. Met een slim contentplan vergroot je het bereik van je bedrijsfilm. Denk bijvoorbeeld aan youtube-campagnes of gespronsorde post op linkedin.

Onze filmcrew filmt op locatie

 

BONUS: slim publiceren voor extra impact

Bedrijfsfilms opgeleverd? Snel op de site zetten. En klaar! Nou.... niet echt. Het is veel beter om voor een langere periode de bedrijfsfilm regelmatig te publiceren. Ons advies is om de video breed verspreiden over allerlei kanalen en dit met enige regelmaat te herhalen. Waarom? Jouw doelgroep zit op veel veschillende kanalen en ziet lang niet alles. Klant A komt op jouw site en bekijkt de bedrijsfilm daar. Klant B ziet het op jouw Linkedin pagina. En Klant C ziet de video op een beurs. Vergroot de kans dus dat klanten jouw video zien, door het overal te publiceren. En benut daarbij ook de kracht van herhaling. Plaats gerust 1 of 2 maanden later de bedrijfsvideo nog eens op Linkedin. Maar dan via jouw persoonlijke profiel. Zeker op social media is vaker plaatsen geen probleem.  

Online Offfline
Bedrijfswebsite Beursstand
Linkedin Pagina Congressen
Facebook Pagina Powerpoints
Instagram Profiel Wachtruimtes
Twitter Account Afspraken 

 

Ga je de bedrijfsfilm inderdaad breed publiceren, zoals we bij tip 14 advisere? Zorg dan dat je de video optimaliseert voor social media. Klanten gebruiken social media op een specifieke manier. In de meeste gevallen op hun mobiele telefoon. Door de video daarop te ‘ontwerpen’, valt de video meer op en vergroot je jouw bereik.  

  • Native Uploads: upload altijd direct op de social media kanalen als eigen videoDeel geen linkje van Youtube. 
  • Maak Vierkant of Staand: Exporteer de video in vierkant of staand. Dat is automatisch 'breedbeeld’ op Smartphones.  
  • Gebruik (grote) ondertiteling: gebruik altijd ondertiteling en maak die extra groot zodat het goed te lezen is op een Smartphone. 

 

Interesse in een eigen bedrijfsfilm?

Bedrijfsfilm laten maken

12 tips voor het maken van een bedrijfsfilm

Ken je het geheim
van succesvolle video's? 

 

Aanpak voor succesvolle video's.


Vertel me meer. »

Video marketing
»