Keuzehulp: het juiste bedrijf kiezen om een video te maken

20 maart 2023

Je bent opzoek naar een videobedrijf dat voor jouw video's kan maken. Maar dat is best lastig. Er zijn genoeg videoproductiebedrijven om uit te kiezen. Hoe weet je nu welke leverancier het beste past bij jouw bedrijf? Er zijn verschillende type videobedrijven en ieder heeft haar eigen kracht. De juiste match hangt samen met wat jouw wensen zijn. Wij bieden je een soort keuzehulp. Door de vragen te beantwoorden die we in dit artikel bespreken, kan jij straks goed bepalen welke videoleverancier het best bij jou past. En we geven ook tips die goed van pas komen! 

In dit artikel 

  1. Wat voor videobedrijven zijn er?
  2. Welke kwaliteit past bij jouw bedrijf? 
  3. Welk serviceniveau heb jij nodig als klant? 
  4. Welke prijsniveau past binnen jouw budget? 
  5. Zoek jij een videobedrijf met een specifieke expertise? 
  6. Vind jij het belangrijk dat het videobedrijf in de buurt zit? 
  7. Wil je alleen productie of ook advies? 

Wat voor videobedrijven zijn er?  

Een goede tip is om eerst een goed beeld te vormen van de verschillende type bedrijven die er zijn, voordat je gaat kiezen welk videobedrijf bij jou past. Simpel gezegd zijn videoproductiebedrijven in te delen van klein naar groot. Dat ziet er zo uit: 

  • Zelfstandig videograaf  
  • Klein videobedrijf  
  • Grote video agency 

Videograaf 

Een zelfstandig videograaf is vaak een eenmanszaak of ZZP’er. Een voordeel aan een videograaf is dat zij vaak goedkoper zijn, doordat zij geen personeel hebben en geen kantoor houden. Een nadeel is dat zij vaak goed zijn in specifieke disciplines van videoproductie. Bijvoorbeeld: een goede cameraman is niet persé een goede scriptschrijver. In de praktijk betekent dit dat het ene project een videograaf goed ligt, maar dat hij een ander project veel minder goed kan. Vaak is ook de bereikbaarheid en beschikbaarheid minder goed, doordat alles bij één persoon ligt. Is de videograaf aan het filmen, dan kan je hem die dag niet bellen en kan hij ook geen spoedverzoek voor je op regelen.  

Klein videobureau

Een klein videobureau bestaat vaak uit een klein team van videomakers. Zo'n team bestaat dan uit 2 tot 8 mensen. Een voordeel van een klein videobureau is dat zij veelzijdig zijn, doordat zij meer specialisten in huis hebben. Vaak hebben zij voor iedere discipline een specialist, zoals regisseurs, cameramensen, editors en animators. Dit levert betere video's op en ze kunnen ook meerdere type video's maken, zoals een animatievideo, dronevideo of technische animatie. Nog een voordeel is dat een klein videoproductiebedrijf goed bereikbaar is en ook beter beschikbaar, doordat ze meer mensen hebben. Uiteraard zijn dit soort bedrijven vaak duurder vergeleken met een zelfstandig videograaf.  

Een videobedrijf heeft meerdere specialisten in huis, zoals een regisseur en een cameraman.

Grote video agency 

Een grote video agency is een bedrijf met nog meer gespecialiseerde teams en met meer videofaciliteiten. Dit soort teams bestaan vaak uit 10 tot 20 mensen en de specialisatie gaat nog verder. In een klein videobedrijf is de regisseur vaak ook de scriptschrijver. Bij een grote agency zijn dit dan twee verschillende specialisten. Ook heeft een grotere agency meer faciliteiten. Denk dan bijvoorbeeld eigen studiofaciliteiten. Dat kan voor het maken van webinars, maar ook grote studioproducties. Dit biedt dus meer mogelijkheden. Een nadeel is dat een grotere agency hoge uurtarieven rekent en dus veel geld kost.  

Je kan natuurlijk op Goolge zoeken, maar er zijn ook speciale websites die een overzicht geven van videobedrijven. Kijk maar eens op www.marketingxpert.nl. Dit soort sites kunnen helpen om snel een lijst met potentiële leveranciers te krijgen.  

Welke kwaliteit past bij jouw bedrijf 

Om een goede keuze te maken, is het belangrijk te bepalen welke kwaliteit en stijl bij jouw bedrijf past. Met kwaliteit bedoelen we niet de beeldkwaliteit. Als je professionals inhuurt, kan je ervan uitgaan dat de beeldkwaliteit gewoon goed is. Iedere leverancier levert tegenwoordig 4K. Natuurlijk zit er verschil tussen camera's, maar vaak zie je dit als klant niet. Over beeldkwaliteit hoef je je eigenlijk geen zorgen te maken, dat zit wel goed. Tenzij je een doe-het-zelver inhuurt, zoals een vriend of stagiair 

Waar wel verschil in zit, is de filmische en creatieve kwaliteit. Filmische kwaliteit is het niveau waarop de disciplines van videoproductie wordt uitgevoerd.  

  • Is er een goed script geschreven met sterke copywriting en storytelling?  
  • Hoe is de compositie van de shots? 
  • Hoeveel tijd wordt er aan belichting besteed?  
  • Is de montage dynamisch en met de juiste sfeer?  

Als klant moet je bepalen welke kwaliteit goed genoeg is voor jouw bedrijf. We zeggen bewust: goed genoeg. Het is niet altijd nodig om voor de allerbeste kwaliteit te gaan. Wat wil je bereiken en wat verwachten jouw klanten? Een groot merk als Nike is aan zijn stand verplicht topkwaliteit video's te maken, terwijl bij de bakker op de hoek de verwachting van klanten veel lager ligt.  

Een goede tip is om voorbeelden te bekijken van verschillende partijen. Zo krijg je vanzelf een goed beeld van de kwaliteit waar jij blij van wordt en wat er allemaal mogelijk is.  

Deze video vertelt een creatief verhaal, heeft mooie shots en een eigentijdse edit-stijl. 

Welk serviceniveau heb jij nodig als klant 

Een video maken, is een samenwerking tussen klant en leverancier. Jij als klant weet alles over jouw bedrijf, product, markt en klanten. De videomaker weet alles over video's maken. Tijdens een videoproject komt dit samen. Bij de keuze in videoleverancier is het goed om van tevoren voor jezelf na te denken wat jij verwacht van de samenwerking.

Ga voor jezelf eens na: 
  • Wil jij dat als je belt jouw leverancier altijd opneemt?  
  • Wil je ontzorgd worden of juist sommige dingen zelf doen?  
  • Vind jij een soepel proces belangrijk of mag het geïmproviseerd gaan?  

Zorg dat je van tevoren weet wat je verwacht van de bereikbaarheid, beschikbaarheid, het proces en de begeleiding van jouw videopatrner. Over het algemeen geldt: hoe groter het bedrijf, hoe hoger het serviceniveau.  

Een handige tip is om eerst een kennismaking in te plannen met meerdere leveranciers. Zo merk je vanzelf of er een klik is. Tijdens zo'n gesprek ervaar je ook hoe zo'n partij het aanpakt en of je dat bevalt.  


 Zoek jij een videobedrijf? 

Start nu mijn offerte.


Welk prijsniveau past binnen jouw budget?  

Budgetten groeien nooit tot aan de hemel. In de keuze voor een videoproductiebedrijf is prijs dus ook altijd een belangrijke factor. Het lastige is dat de prijzen nogal verschillen. Dat komt doordat een video maken altijd maatwerk is en er dus geen standaardprijzen zijn. Ook hanteert iedere leverancier zijn eigen tarieven en die lopen ook uiteen.  

Uurtarieven starten vaak vanaf 65 euro bij een ZZP’er en lopen op tot 150 euro bij een grote video agency. Het uurtarief hangt samen met het niveau en de ervaring van de videomaker. Hoe beter de videomaker, hoe hoger het tarief. Dit effect is nog groter als de videograaf een specifieke expertise heeft, bijvoorbeeld vliegen met een FVP-drone.  

Wat een videoproductie kost, wordt bepaald door hoeveel tijd het vraagt van de makers. Het aantal uren maal het uurtarief bepaald de prijs. Een andere factor dat dus meespeelt is hoe complex het videoproject is. Een video dat 3 dagen filmen vraagt, is duurder dan een video dat in een middag gefilmd wordt. Dit geldt ook voor de montage. Zijn er bijvoorbeeld animaties of speciale effecten nodig, dan vraagt dit meer tijd en dus geld.  

Uiteindelijk moet je voor jezelf bepalen wat een video jouw waard is en wat het je oplevert. Bedenk dat een video zomaar 3 tot 5 jaar mee kan gaan en vaak jouw totale marketing een enorme upgrade geeft.

Een video verbetert: 
  • Websites (meer conversie, betere vindbaarheid) 
  • Social media (groter bereik, meer interacties) 
  • Powerpoint (laten zien werkt) 
  • Email campagnes (hogere open rates, meer conversies) 
  • Beursstand (bewegend beeld valt op) 

Prijzen starten vaak vanaf een paar duizend euro. Zet dit af tegen wat het oplevert en hoe lang je het kan gebruiken, dan is het zeker de moeite waard. Bijvoorbeeld: gebruik je een video die 3.000 euro kostte voor 3 jaar, dan kostte de video jou nog geen 85 euro per maand. 

Een goede tip is om altijd een offerte te vragen met daarin een totaalprijs. Hoe specifieker de offerte is, hoe beter. Je kan dan goed zien hoeveel tijd er gereserveerd wordt voor al het werk en wat er allemaal inbegrepen is.   

Een goede, structurele aanpak garandeert een soepel proces en een fijne samenwerking.

Zoek jij een videobureau met specifieke expertise?  

Bij het kiezen van een videopartner moet je ook bepalen of de leverancier specifieke expertises moet hebben. Het is een grote meerwaarde als het videobureau ervaring heeft met bedrijven of projecten die vergelijkbaar zijn met jou.

Stel jezelf vragen als: 
  • Vind je het belangrijk dat het bedrijf ervaring heeft in jouw bedrijfstak? 
  • Wil je dat de videomaker andere klanten heeft geholpen met dezelfde uitdaging? 
  • Moet de leverancier goed zijn in een specifieke vorm van video, zoals animaties?  

Hier zit een groot gedeelte van de match tussen klant en leverancier. Jij zoekt een videomaker met een reden, bijvoorbeeld het introduceren van een nieuw product. Als de videopartner al veel video's heeft gemaakt voor productintroducties dan is dat natuurlijk een pré. Hetzelfde geldt voor jouw branche. Werk jij voor een B2B bedrijf en het videobureau maakt veel video's voor B2B bedrijven, dan is de kans groot dat zij jouw wereld snappen. En ben je opzoek naar een specifieke type video, zoals een animatie of dronevideo. Dan is het fijn dat de leverancier al meer van dat soort video's heeft gemaakt.  

De tip is om goed de website van de videomaker te bestuderen. Neem hier even de tijd voor. Bekijk het portfolio, lees klantcases, zoek naar klantreviews, dat soort zaken. Zo krijg je een goed beeld van wat het bedrijf allemaal al heeft gedaan, voor wie en of dit overeenkomt met wat jij zoekt en wie jij als bedrijf bent.  

Vind jij het belangrijk dat het videobedrijf in buurt zit? 

Nog een criteria waar je het videobureau langs kan leggen is de locatie. Het is vaak niet nodig dat een videopartner om de hoek zit. Een groot gedeelte van het proces vindt namelijk bij de leverancier plaats. Maar het heeft wel voordelen als het bedrijf dichtbij gevestigd is. Het is dan makkelijker om even fysiek om tafel te gaan, bijvoorbeeld voor een briefing. En is er bij jou de behoefte dat je de videomaker ‘last minute’ langskomt voor filmopnames, dan is weinig reistijd ook ideaal.  

De vestigingslocatie kan ook nog helpen bij het maken van een sortlist of definitieve keuze. Stel dat er meerdere partijen zijn die een goede match lijken te zijn. Het ligt allemaal heel dichtbij elkaar: de kwaliteit is goed, de prijzen zijn op vergelijkbaar niveau. Welke kies je dan? Als één van de partijen in de buurt zit, dan is dat een goede reden om hen de voorkeur te geven.  

De tip is hier dus om ook even te kijken waar het bedrijf gevestigd is, want het is praktisch als ze om de hoek zitten.  

Wil jij alleen productie of ook advies? 

Een videobureau maakt video's. Dat klopt. Maar tegenwoordig zijn dit soort bedrijven breder gespecialiseerd. Met name de wat grotere videopartijen hebben expertise in hoe video in te zetten in jouw marketing. Zij kunnen jouw goed advies geven over wat voor video jij nodig hebt en hoe dit optimaal te gebruiken. Bepaal dus of je dat soort advies belangrijk vindt en of je dat nodig hebt.

Zij helpen bijvoorbeeld bij vragen als: 
  • Wat is het doel en wie is de doelgroep? 
  • Hoe gaan we de doelgroep bereiken?  
  • Wat is de beste lengte voor de video? 
  • Hoe optimaliseren we de video voor onze kanalen? 
  • Welke boodschap moet de video overbrengen en hoe? 

Bedrijven die advies geven zijn over het algemeen duurder. Zij reken namelijk advies-uren of het uurtarief is hoger doordat ze meer expertise hebbenHeb jij voor jezelf heel duidelijk hoe je de video wilt hebben, dan is het misschien minder nodig. Maar je moet dan wel goed weten wat je doet. Vaak is het toch wel goed als je een partij kiest die met je meedenkt en advies geeft. 

Wil jij een video voor jouw bedrijf?

Start nu mijn offerte

Het juiste bedrijf kiezen om een video te maken

Ken je het geheim
van succesvolle video's? 

 

Aanpak voor succesvolle video's.


Vertel me meer. »

Video marketing
»