9 tips voor een succesvolle wervingsvideo mét voorbeeld

02 oktober 2017

Als bedrijven groeien betekent dit vaak dat er nieuwe medewerkers nodig zijn. Bijvoorbeeld om de productiecapaciteit te verhogen, nieuwe kennis in huis te halen of de verkoopactiviteiten uit te breiden. Wat je ambitie als bedrijf ook is, het valt of staat met het werven van de juiste mensen. Net als vele andere gebieden is de werving en selectie enorm veranderd door de opkomst van internet en nieuwe media. Talent bereik je via andere kanalen dan voorheen en zij vinden andere aspecten van werk en carrière belangrijk. Steeds vaker gebruiken bedrijven wervingsvideo's om het verschil te maken in hun wervingscampagnes. Maar hoe maak je zo'n wervingsvideo? In deze blog geven we 9 tips om een succesvolle wervingsvideo te maken. Plús: een bonus met handige tips hoe je jezelf voorbereid op een interview of presentatie. 

Inhoud van dit artikel

 1. 'Begin with the end in mind'
 2. Neem jouw doelgroep als uitgangspunt
 3. Zorg dat je authentiek blijft
 4. Gebruik de bedrijfscultuur als 'match maker'
 5. Geef je bedrijf letterlijk een gezicht
 6. Ga de werkvloer op
 7. Besef dat de wervingsvideo een soort filter is
 8. Vergeet plezier niet!
 9. Benut de veelzijdigheid van een wervingsvideo
 10. BONUS: tips voor goede interviews en persentaties

1. 'Begin with the end in mind'

Begin met het helder uitzetten van je doel. Onderaan de streep is dit natuurlijk het aantrekken van nieuwe medewerkers, maar hoe ga je dat doen en welke rol wil je dat de wervingsvideo hierbij speelt? Als je een wervingscampagne gaat lanceren voor een specifieke functie binnen je bedrijf dan maak je een andere video dan dat je een grotere naamsbekendheid wilt creëren als onderdeel van Employer Branding. Hetzelfde geld voor je publicatie strategie. Een wervingsvideo die voornamelijk in een Facebook-campagne wordt ingezet is anders dan een video die op een werkerbij-website wordt gebruikt. Begin dus door eerst goed na te denken over het doel en de inzet van de wervingsvideo, want dit bepaalt de invulling van je video.

Voor de technische sector - dat springt om personeel - is de inzet van een wervingsvideo een goed idee.

2. Neem je doelgroep als uitgangspunt

Een andere essentieel onderdeel van je video strategie is de doelgroep. Iedere doelgroep heeft zo zijn eigen kenmerken en daar moet je de wervingsvideo op aanpassen. Een jongeren doelgroep (13 tot 20) bijvoorbeeld, is al veel gewend qua video. 95% van deze jongeren gebruikt YouTube en volgen bijvoorbeeld vloggers als Enzo Knol. De toon, het tempo en de stijl van een video gericht op deze jonge doelgroep is heel anders dan als je een video maakt voor een doelgroep in een oudere leeftijdscategorie. De kenmerken van jouw doelgroep bepaalt dus ook de invulling je wervingsvideo, net zoals je doel en inzet.

3. Zorg dat je authentiek blijft

Een wervingsvideo laten maken heeft als doel om mensen te interesseren om bij je bedrijf te komen werken. Je wilt daarom je bedrijf zo goed en aantrekkelijk mogelijk presenteren. Essentieel hierbij is om dit zo authentiek mogelijk te doen. Houd je presentatie echt. Schets een beeld van je bedrijf waarin anderen zich herkennen. Als nieuwe medewerkers geïnteresseerd zijn en gaan solliciteren dan komen ze in aanraking met je bedrijf, het team, et cetera. Als die ervaringen goed aansluiten bij het beeld dat ze van je bedrijf hadden voordat ze solliciteerde, versterkt dit hun overtuiging en interesse.

Maar hoe creëer je dan zo'n authentiek beeld? De beste bron hiervoor heb je eigenlijk al in huis: je huidige medewerkers. Als zij zich herkennen in het verhaal dat je wervingsvideo vertelt, dan weet je dat je een authentiek beeld schets. Betrek je personeel dus bij de invulling van een wervingsvideo en ga daarbij verder dan ze alleen te interviewen.

Uiteraard zijn de eigen medewerkers de sterren van iedere wervingsvideo

4. Gebruik je bedrijfscultuur als 'match maker'

Nog een andere belangrijk element dat je terug moet laten komen in de wervingsvideo is je bedrijfscultuur. Je bedrijfscultuur is een namelijk een belangrijke 'match maker'. Een nieuwe medewerker kan goed aansluiten bij je bedrijf qua kennis en vaardigheden, maar als hij of zij totaal niet past bij de bedrijfscultuur dan neem je vaak toch weer afscheid van elkaar. Door je bedrijfscultuur duidelijk in je wervingsvideo terug te laten komen, spreek je talent aan die zich in die bedrijfscultuur herkent. Zo vergroot je ook de kans dat je mensen aantrekt met de juiste klik.

Nieuwsgierig naar een eigen wervingsvideo?

Wervingsvideo laten maken

 

5. Geef je bedrijf (letterlijk) een gezicht

Vraag iemand waarom hij of zij het naar zijn zin heeft op zijn werk en een van de meest gehoorde antwoorden is: ik heb leuke collega's. Met wie je werkt is vaak net zo belangrijk als het werk zelf. Daarom moet je bij een wervingsvideo maken je bedrijf letterlijk een gezicht geven. Een veel gebruikte manier is je huidige medewerkers interviewen. Laat ze vertellen waarom ze het naar hun zin hebben bij je bedrijf. Beperk je hierbij niet tot puur werk-gerelateerde dingen als; het werk is veelzijdig of je hebt veel autonomie. Vraag ook naar de sfeer in het team bijvoorbeeld en over leuke bedrijfsuitjes. Het sociale aspect van werken is voor veel mensen belangrijk, dus besteed hier aandacht aan.

6. Ga de werkvloer op

Natuurlijk wil je ook laten zien wat men gaat doen als ze bij je komen werken. Ga daarom bij een recruitment video maken de werkvloer op. Laat zien hoe een dag er uitziet en wat voor werkzaamheden er allemaal bij de baan komen kijken. Dit helpt nieuwe medewerkers een juist beeld te krijgen van de baan en zo kunnen ze ook beter inschatten of het ze wat lijkt. Let hierbij ook weer goed op authenticiteit, want je wilt een reëel beeld schetsen. Toch is het wel verstandig om te bedenken wat de baan bijzonder of uniek maakt en profileer dit ook. Geef talent een reden waarom ze die baan willen.

 Een wervingsfilm die kort en uptempo is,
werkt perfect op social media en als advertentie. 

7. Besef dat de wervingsvideo een soort filter is

Het doel van een  recruitment video is om mensen aan te trekken én af te stoten. Dat klinkt in eerste instantie misschien gek, maar het is wel degelijk waar. Het aller belangrijkste is namelijk dat de juiste mensen solliciteren. Werving kost tijd. Je moeten sollicitaties doornemen, communiceren met de kandidaten, gesprekken voeren. Als de kwaliteit van de sollicitaties omhoog gaat, dan is werving een stuk efficiënter en effectiever. Een wervingsvideo zorgt voor kwaliteit in kandidaten. Door een goed beeld te schetsen van het bedrijf, het team en het werk spreek je de juiste mensen aan. Wees dus ook niet bang om zaken te laten zien, waarvan je weet dat dit niet voor iedereen weg gelegd is.

8. Vergeet plezier niet!

Laat het plezier op de werkvloer zien. Werk bestaat niet alleen uit serieuze zaken. Je wilt ook lol hebben op je werk. Gezelligheid, lachende mensen en lol geeft een aansprekend beeld in de wervingsvideo en maakt je bedrijf sympathiek. Val dus niet in de valkuil door alleen maar werk te laten zien. Vergeet plezier niet en breng in beeld dat jullie een tafeltennistoernooitje doen of een vrijdagmiddagborrel houden.

De filmcrew komt op de werkvloer filmen

9. Benut de veelzijdigheid van een wervingsvideo

Een video is een veelzijdige communicatie tool. Zowel offline als online zijn er veel mogelijkheden om de wervingsvideo in te zetten. Benut die mogelijkheden dus ook. Hierbij alvast een kort lijstje van wat je allemaal met de video kan doen:

 • Insluiten op de 'werkenbij'-website
 • Vindbaar maken op YouTube
 • Insluiten op vacature-banken als Jobbird of Indeed.
 • Delen en/of promoten op Facbook
 • Delen en/of sponsoren op Linkedin
 • Insluiten in de uitnodigings-email naar sollicitanten.

BONUS: tips voor een goede interviews en presentaties

Voor onze crew zijn filmsopnames wekelijkse kosts. Maar voor de meesten uiteraard niet. En het kan best lastig zijn om jezelf goed te presenteren: spontaan, authentiek en verstaanbaar. Iedereen bereidt zich natuurlijk op zijn eigen manier voor, maar deze 4 tips werken atlijd. 

1. Goede persoonlijke verzorging

Zorg voor zelfvertrouwen door goede persoonlijke verzorging. Als je weet dat je er verzorgd uitziet, dan heb je een beter gevoel over jezelf. En dan maak je jezelf er ook niet druk over. Dus zorg dat je goed uitgerust bent. Ga nog even naar de kapper of de barbier. En hydrateer de huid met een (niet te vette) gezichtscrème. Het kan zijn dat de videoproducent grime geregeld heeft. Maak daar dan zeker gebruik van.   

2. Kleding maken de mens

En ook kleding is belangrijk voor hoe je overkomt. Kies een outfit waar je jou zelfverzekerd in voelt en die fijn zit. Denk eraan dat je geen kleding kiest met drukke patronen, zoals dunne strepen of ruitjes. Dat geeft golven in beeld. En ook geen felle kleuren, zoals geel, oranje of rood. Een effen shirt, overhemd of trui in een rustige kleur is het beste. Let er ook goed op dat het geen stof is waarin transpiratie goed te zien is of draag een ondershirt. Neem altijd een back-up setje mee. Stel je voor dat je koffie morst!  

3. Oefen en repeteer

Heb je tekst? Zorg dan dat je een paar keer oefent en repeteert van tevoren. Het is vaak niet nodig om alles letterlijk uit je hoofd te kennen. Maar het is wel goed als je in hoofdlijnen weet wat je tekst is. Oefen hardop! In je hoofd klinkt het vaak, heel anders dan als je het hard op zegt. Ultiem is als je het zelf filmt met jouw Smartphone.

4. Stel jezelf op je gemak

Stel jezelf op je gemak door van tevoren even de set te ontdekken en met de crew kennis te maken. Zo is het allemaal niet nieuw als je voor de camera staat. En voel je jezelf sneller op je gemak. Maak even een praatje met de cameraman. En vraag aan de regisseur of diegene kort met jou wilt repeteren. Meekijken bij een opname van collega's kan ook helpen om een beeld te vormen hoe het gaat op de set. En dan worden de zenuwen vaak snel minder.  

Benieuwd naar een eigen wervingsvideo?

Wervingsvideo laten maken

9 tips voor een succesvolle wervingsvideo mét voorbeeld

Ken je het geheim
van succesvolle video's? 

 

Aanpak voor succesvolle video's.


Vertel me meer. »

Video marketing
»