In 4 stappen van idee naar creatieve bedrijfsfilm

30 april 2014

Je wilt een bedrijfsfilm laten maken en hebt een globaal idee van hoe de bedrijfsfilm er uit moet zien. Alleen het is best lastig om dit idee te vertalen naar een concreet eindresultaat. Wat wordt precies de boodschap? Wat ga je laten zien? En wat is daar allemaal voor nodig? Vragen die in de eerste voorbereidingen langs komen.  In dit artikel leggen we uit hoe je in 4 stappen toewerkt van een idee naar een script voor een creatieve bedrijfsfilm.

Stap 1. Zet de ideeën op papier

Begin eerst met de ideeën voor de bedrijfsfilm  globaal op papier te zetten. Het is heel normaal dat je daar in het begin een beetje mee worstelt. Ideeën laten zich niet altijd makkelijk opschrijven. Door je gedachten op papier te zetten, dwing je jezelf om concreet over de bedrijfsfilm na te denken. De mogelijkheden van een bedrijfsfilm om jouw verhaal te vertellen zijn heel veelzijdig. Houd je denken vrij, want dat werkt het beste in het beginstadium. Omschrijf hoe je de bedrijfsfilm voor je ziet. Welk gevoel de kijker eraan overhoudt. Het hoeft geen meesterwerk te zijn, het doel is om je gedachten op gang te brengen om vandaar uit alles steeds concreter te maken.

Goede ideeën doe je op door veel voorbeelden te kijken. Bekijk onze showreel maar eens.

Stap 2. Bepaal de videostrategie

Staan de ideeën op papier, dan is het tijd om de videostrategie te bepalen. Hierin ga je de ideeën omzetten naar een concreet kader waar de bedrijfsfilm aan moet voldoen. Videostrategie klinkt ingewikkeld, maar dat is het vaak niet. Het is je plan wat je met de video wilt bereiken en hoe je dat gaat doen. Een goede videostrategie helpt je bij het maken van creatieve en inhoudelijke keuzes en is een onmisbaar onderdeel in de voorbereiding van een bedrijfsfilm. Hiervoor moet je een aantal vragen beantwoorden.

Vragen voor videostrategie
 1. Wat is het doel van de bedrijfsfilm?
 2. Wie is je doelgroep?
 3. Hoe ga je de bedrijfsfilm inzetten?
 4. Wat is de kernboodschap?

Zet je antwoorden op deze vragen om naar een checklist. De checklist bestaat uit punten waar de bedrijfsfilm aan moet voldoen en geeft zo inzicht. Maak eerst een lijstje van de antwoorden en maak daarna een overzicht wat die betekent voor de bedrijfsfilm.

Werk je ideeën en wensen eerst uit

Voorbeeld antwoorden
 • Bedrijfsfilm die het bedrijf presenteert om sales en marketing te professionaliseren
 • Voordelen: kwaliteitsproducten, proces in eigen huis, klantgericht aftersales 
 • Doelgroep zijn klanten in heel Europa
 • Publicatie online op de website en Linkedin
 • Gebruik offline op beurzen en tijdens verkooppresentatie
Bedrijfsfilm moet voldoen aan
 • Productieproces in beeld: engineering, fabriek, logistiek
 • Trainingen in beeld
 • Mogelijk drone beelden van de fabriek – buiten en binnen
 • Voice-Over in het Engels
 • Optioneel taalversies in het Duits en Frans
 • Versie van 30 seconden voor Social Media
 • Versie met ondertiteling voor gebruik op beurzen (zonder audio)

 Stap 3. Bedenk de cretieve invulling

Je hebt nu een goede basis gelegd voor de bedrijfsfilm. Nu moet je verder met het bepalen van de creatieve invulling. De creatieve invulling gaat over de manier waarop je het verhaal vertelt. Een goed verhaal is de reden waarom een bedrijfsfilm werkt, maar een verhaal kan je op tien verschillende manieren vertellen. Een goede creatieve invulling denkt vanuit de klant: wat vinden zij relevant? In de creatieve invulling werk je uit wat de bedrijfsfilm gaat vertellen en wat je ziet. Het verhaal van een bedrijfsfilm heeft een altijd een kop-romp-start opbouw. Werk ieder onderdeel kort uit in de creatieve invulling door onderstaande vragen te beantwoorden.

Vragen voor creatieve invulling
 1. Hoe begin je het verhaal?
 2. Wat ga je over het bedrijf vertellen?
 3. Met welke samenvattende conclusie eindig je?
 4. Wat is de call-to-action?

In deze bedrijfsfilm hebben we een duidelijke kop-romp-staart opbouw uitgewerkt.

 

Nieuwsgierig naar een eigen bedrijfsvideo?

Bedrijfsvideo laten maken

 

Hoe je een bedrijfsfilm begint is essentieel, want dan bepalen kijkers of ze je verhaal interessant vinden…of niet en wegklikken. Begin daarom altijd met een creatieve opening waarmee je de klant triggert. Start bijvoorbeeld met een herkenbare situatie.

Denk voor de romp goed na over een logische lopend verhaal. Als je bijvoorbeeld een bedrijfsproces wilt laten zien, welke processen moeten er dan echt in en wat wil je hierbij vertellen. Lees onze tips voor een bedrijfsfilm waarin we uitleggen hoe je een goed verhaal schrijft.   

Vaak is het verstandig om bij het uitwerken van een creatieve invulling een videospecialist te betrekken. De specialist heeft vaker met dit bijltje gehakt en kijkt vanuit een ander perspectief naar jouw bedrijf. Dit levert vaak interessante en waardevolle inzichten op. 

Visueel denken begint vaak met pen en papier

Stap 4. Schrijf het script

Het script brengt alles bij elkaar en is een complete uitwerking van de bedrijfsfilm. In het script staat het verhaal van begin tot eind uitgeschreven in verschillende scènes. Bij iedere scène wordt uitgelegd wat de bedrijfsfilm vertelt en wat je ziet. Een script is visueel geschreven, waarbij wordt uitgelegd wat voor beelden er worden laten zien.

Waar de eerste 3 stappen al gedeeltelijk door de opdrachtgever kan worden gedaan, is het schrijven van het script een stap die vrijwel altijd door de videospecialist wordt uitgevoerd. De specialist is gewend visueel te denken, heeft methodes voor creatief denken en heeft ervaring. 

Rolverdeling opdrachtgever en specialist

Deze stappen zijn ook essentieel voor het bepalen van de kosten van de bedrijfsfilm. Een bedrijfsfilm is altijd maatwerk, waardoor de specialist eerst moeten weten wat de opdrachtgever precies wilt laten maken. Het bespreken van de eerste ideeën (stap 1) kan vaak al telefonisch met de videospecialist. Voor het uitwerken van de videostrategie en de creatieve invulling is het verstandig de videospecialist nadrukkelijk te betrekken. De expertise van de videospecialist scherpt de videostrategie vaak aan en kan de vertaling maken naar een goede creatieve invulling. Nodig de specialist uit voor een afspraak. Op basis van dit gesprek komt er dan een helder plan van aanpak en een bijbehorende offerte. Bij akkoord kan de videospecialist met het script aan de gang. 

Interesse in een eigen bedrijfsfilm?

Bedrijfsfilm laten maken

In 4 stappen van idee naar creatieve bedrijfsfilm

Ken je het geheim
van succesvolle video's? 

 

Aanpak voor succesvolle video's.


Vertel me meer. »

Video marketing
»