4 tips voor een recruitment video die jouw werving verbetert

24 september 2018

Organisaties ontwikkelen zich continue. En dit houdt vaak in dat er nieuw personeel nodig is. Om groei te realiseren, nieuwe kennis in huis te halen of demografisch trends in het personeelsbestand op te vangen. Hoe een organisatie zich ook ontwikkelt, het is vaak lastig om het juiste personeel te vinden. Organisaties beconcurreren elkaar niet alleen op commercieel niveau, maar ook op HR-niveau. Nieuwe medewerkers bereik je niet meer via een advertentie in de krant. Nieuwe media heeft de arbeidsmarktcommunicatie volledig veranderd. De vele vacature-websites en social media fragmenteren het speelveld van de recruiter. Een trend die hierin opvalt, is het gebruik van video’s. Waarom zetten steeds meer organisaties recruitment video’s in om nieuwe personeel te vinden?

Er bestaat nogal eens onduidelijkheid over wat een recruitment video is. Ter illustratie: een algemene bedrijfsfilm over het bedrijf dat gebruikt wordt om potentiele medewerkers een beeld te geven wat het bedrijf doet, is géén recruitment video. Een dergelijke bedrijfsfilm bevat te algemene informatie en is niet specifiek ontwikkeld om nieuwe medewerkers aan te trekken. Wat is dan wel een recruitment video? Onze definitie is:

‘Een recruitment video is een video speciaal ontwikkelt voor de verbetering van de recruitment van een organisatie, met als doelgroep potentiele, nieuwe medewerkers.’

De reden dat recruitment video’s steeds vaker gebruikt worden is, omdat video in het algemeen populair is. Kijk maar eens naar onderstaande cijfers:

 • 43% van de mensen geeft aan meer video’s te willen zien van organisaties.
 • 95% van de jongeren tussen de 13 en 20 jaar gebruikt YouTube.
 • Mensen blijven 2 minuten langer op websites met video’s dan zonder.

(Bron: hubspot).

In een recruitment video staan eigen mederwerkers en hun verhaal centraal

In vergelijking met een video zijn tekst en foto’s maar saai. Video voegt beleving toe. Sfeervolle muziek en beelden spelen in op het gevoel van de kijker, veel meer dan een tekst of foto’s doen. Als je een boodschap wilt overbrengen, komt dat dus het sterkste over met een video. Tenslotte is een video enorm veelzijdig en kan het op vrijwel alle kanalen ingezet worden.

Wat-Wie-en-Hoe is de basis

Een recruitment video maken kan je op verschillende manier invulling geven. Op basis van je doel, doelgroep en inzet moet je de recuitment video laten maken. Geef eerst antwoord op Wat-Wie-en-Hoe:

 1. Voor welke uitdaging sta ik en wat wil ik bereiken
 2. Wie wil ik met mijn boodschap bereiken?
 3. Hoe ga ik hen bereiken, via welke kanalen?

Het kan zijn dat een organisatie een slecht werkgeversimago heeft. Bij een andere organisatie kan het juist een verkeerde beeldvorming over het werk zelf zijn, waardoor recruitment met horten en stoten verloopt. In beide gevallen biedt een recruitment video uitkomst, maar de video’s krijgen een totaal andere invulling.

Ook wie u wilt bereiken, bepaalt de invulling van de video. Is uw doelgroep bijvoorbeeld de starter op de arbeidsmarkt dan moet de video een eigentijds en uptempo karakter hebben. Ook het type mens dat u zoekt speelt een rol; financial controllers spreek je op een andere manier aan dan ontwerpers.

Tenslotte moet de video afgestemd worden op hoe u de doelgroep wilt bereiken. Voor social media moet de video korter zijn dan een video voor op de website. Ook de vervolgactie is anders per kanaal. Op social media wordt vaak een call-to-action gebruikt om de website te bezoeken terwijl video’s op een website vaak een concretere call-to-action hebben, bijvoorbeeld om direct te solliciteren.

Korte recruitment video's zijn ideaal voor social media campagnes

Tips voor een recruitment video

1. Blijf authentiek

Blijf authentiek en schets een beeld van de organisatie waarin anderen zich herkennen, zodat er bij sollicitaties ook echt een match is. Zorg dat je bedrijfscultuur hierin terugkomt, want dat maakt jou onderscheidend van andere bedrijven.

2. Betrek je bestaande personeel

Probeer niet alles zelf te doen. Betrek je huidige medewerkers en laat ze mee denken. En natuurlijk zijn interviews in een recruitment video een ‘must’. Zij weten als geen anders waarom het zo fijn werken is bij jouw bedrijf.

3. Vergeet plezier niet!

Natuurlijk is hard weken belangrijk, maar plezier op de werkvloer is een onmisbare factor. Zorg daarom dat je ook plezier in beeld brengt. Gezelligheid op de werkvloer maakt de video heel aansprekend en laat  zien dat mensen het naar hun zin hebben.

Een recruitment video is ook geschikt voor werving van Trainees

4. Benut de veelzijdigheid van een recruitment video

Online en offline zijn er genoeg kansen om de wervingsvideo te publiceren.

Dit is er bijvoorbeeld allemaal mogelijk:

 • Insluiten op de ’werkenbij’-website
 • Vindbaar maken op YouTube
 • Insluiten op vacature-banken als Jobbird of Indeed.
 • Delen en/of promoten op Facbook
 • Delen en/of sponsoren op LinkedinInsluiten in de uitnodigings-email naar sollicitanten.

  Ontdek nog meer praktisch tips voor een wervingsvideo

Benieuwd hoe wij onderscheidende films maken?

Introductiepakket ontvangen

4 tips voor een recruitment video die jouw werving verbetert

Ken je het geheim
van succesvolle video's? 

 

Aanpak voor succesvolle video's.


Vertel me meer. »

Video marketing
»