8 voorbeelden van animatie video's voor inspiratie

26 augustus 2021

Animaties bieden veel mogelijkheden voor bedrijven en organisaties om helder te communiceren. Maar veel mogelijkheden betekent ook veel keuzes. Dat maakt keuzes maken vaak lastig. Een goede tip om een beeld te krijgen wat het beste bij jouw past, is het bekijken van voorbeelden ter inspiratie. Door voorbeelden van animaties te bekijken, krijg je een idee wat je wel en niet goed vindt werken. Zo breng je jouw gedachten op gang. Om je hiermee op weg te helpen, hebben wij 8 animatie voorbeelden op een rij gezet.  

8 voorbeelden van animatie video's:

1. Explainer animatie
2. Filmische aniamtie
3. Animatie met avatar
4. Animiatie in isometrisch perspectief
5. Technische 3D animatie
6. Animatie met live-action video
7. Fotorealistisch 3D animatie
8. 2D animatie met 3D animatie 

1. Explainer animatie

Een explainer animatie – ook wel explanimation genoemd – is één van de meest gebruikte soorten animaties. Het is een professionele manier om diensten, processen en concepten helder uit te leggen. Door deze visueel te maken is je boodschap begrijpelijk, helder en blijft het beter hangen.

Bij dit type animatievideo draait het om de boodschap zo duidelijk mogelijk over te brengen. Daarom worden de visualisaties overwegend simpel gehouden, bijvoorbeeld in de vorm van iconen. Vaak wordt er ook gewerkt met personages, zodat er emotie in het beeld komt. Denk bijvoorbeeld aan een personage dat lacht of een duim op steekt.

In deze explaner animatie voor een letselschade avocaat leggen we uit hoe dat in zijn werk gaat. We verlagen we de barriere voor cliënten, doordat ze een beter beeld hebben van wat ze kunnen verwachten. 

 

2. Filmische animatie

Een filmisch animatie is een animavideo met een cinematische stijl. Dit betekent dat de animatiestudio de kijker vooral visueel wilt prikkelen. Kenmerkend voor dit type animatie is dat er meer verschillende shots gebruikt worden, bijvoorbeeld een close-up of point-of-view. Dit soort shots zie je in explainer animaties vaak niet terug, omdat deze vanuit 1 perspectief gevisualiseerd worden.

Filmische animaties passen bij een boodschap waarbij er beleving en gevoel neergezet moet worden. Hierbij kun je denken aan een merkverhaal. Dit type animatie is ook zeer geschikt als je meer wilt opvallen. De visuele stijl is namelijk zo uniek, dat alleen dat al de aandacht trekt. In combinatie met storytelling breng je het verhaal meer vanuit een beleving dan vanuit een directe, meer zakelijke boodschap. Hoe je storytelling inzet voor een animatievideo lees je in onze blog met 6 tips voor een animatie

Deze filmische animatie hebben we uitgewerkt in een comic-stijl geinspireerd op een stripboek. De vele verschillende shots lopen mooi in elkaar over waardoor de animatie meer als een film kijkt. Dit zorgt voor meer dynamiek en visuele aantrekkingskracht. 

 

3. Animaties met een avatar

Een avatar lijkt misschien een simpel personage, maar het is veel meer dan dat. Een avatar is een verpersoonlijking van een merk of dienst. Het is een onderdeel van de visuele identiteit van een bedrijf of merk, zoals het logo dat ook is. Een animatie laten maken met een avatar is dan ook ideaal voor een aanpak waarbij herkenbaarheid een belangrijke factor is.

Een avatar is een uniek en sympathiek personage, dat vaak kenmerken bevat van het achterliggende merk of bedrijf. De avatar kun je zien als het karakter achter van het merk. Een goed voorbeeld hiervan is bol.com. Het vriendelijke, opgeblazen mannetje symboliseert een rijk assortiment en hoge service graad. Een avatar draagt  bij aan beeldvorming en herkenning. Bol.com heeft zo in korte tijd een flinke naamsbekendheid opgebouwd. Een avatar komt daarom vaak terug in vrijwel alle marketing uitetingen. Dus niet alleen in de animatievideo, maar ook op de website, bij de chatfunctie, in folders, et cetera. De avatar wordt als het ware het gezicht van het bedrijf. Dat is ook één van de voordelen van animatie video's; het is altijd uniek en 100% maatwerk. 

Voor Grizzly New Marketing hebben we een Avatar ontworpen geinspireerd op een beer. Natuurlijk vanwege de naam 'Grizzly'. Deze avatar is het hoofdpersoon in alle animaties en wordt ingezet in andere marketing uitingen.

 

Benieuwd naar een eigen animatievideo?

Animatievideo maken

 

4. Animatie in isometrisch perspectief 

Soms heeft een onderwerp visueel extra verdieping nodig om op die manier de boodschap goed over te brengen. In dat geval is een animatie met isometrisch perspectief één van de animatiestijlen die je kan kiezen. Een isometrisch perspectief is een 2D animatiestijl die eruit ziet als 3D. Hierdoor kan de kijker beter afstanden en verhoudingen inschatten. Dit is erg geschikt als er bijvoorbeeld een onneembaar obstakel of een af te leggen afstand afglegd moet worden. Een isometrische stijl is ook zeer geschikt om een overzicht te geven van een situatie.

In deze animatie met isometrisch perspectief gebruiken we diepte om het product realistisch na te maken en verschillende toepassingen te laten zien.

 

5. Technische 3D animatie

Animaties kunnen ook volledig in 3D uitgewerkt worden. Een technische animatie is daar een voorbeeld van. Hierbij gebruiken we de technische CAD bestanden van een product om die virtueel in 3D na te maken. De voordelen van een technische animatie is dat dit ongekende visuele mogelijkheden biedt. We kunnen het producten 360 graden draaien, uit en in elkaar halen met 'exploded views' en de binnenkant bekijken met zogenaamde 'see-throughs'. Niets is onmogelijk!

Deze technische animatie visualiseert hoe het product in elkaar zit en toegepast moet worden. Met de 'exploded views' en 'see-throughs' brengen we dat duidelijk in beeld. Door de CAD-bestanden te gebruiken, is alles technische 100% correct.  

 

6. Animatie met Live-Action Video

Animaties zijn heel gaaf, maar soms werkt echt beeld – live-action film in vaktermen – toch beter om iets in beeld te brengen. Een combinatie van 2D animatie en live-action film levert een krachtig eindresultaat op. Vaak legt het geanimeerde deel de abstractere, moeilijk te filmen onderwerpen uit en de live-action video gebruiken we voor de onderwerpen die juist goed gefilmd kunnen worden.

Voor Boer Group hebben we een bedrijfsfilm gemaakt die animatie en live-action film combineert. De animatie zetten we in voor de introductie van de video waarin de trends en uitdagingen in de sector uitgelegd wordt. De live-action beelden gebruiken we om het productieproces in beeld te brengen. Dat spreekt toch het meest aan door dit 'in het echt' te laten zien. 

 

7. Fotorealistische 3D animatie

Een 3D animatie kan ook geproduceerd worden voor een ander onderwerp dan technische producten. Hier hebben we geen CAD-bestanden als basis. We moeten alle modellen zelf ontwerpen en opbouwen. Ook hier biedt 3D weer ongekende visuele mogelijkheden en kunnen we beelden maken die normaliter onmogelijk lijken. Door de fotorealistch stijl lijken dit soort animaties net echt, wat een extra gaaf effect creeërt. 

Met deze 3D animatie visualiseren we hoe de spieren in de onderrug werken en rugklachten onstaan en verholpen kunnen worden.

 

8. 2D animatie met 3D animatie

Wij kunnen als animatie bureau ook 2D en 3D animatie combineren. De 3D animaties zorgen hierbij voor een hoogwaardige 'look & feel' en de 2D animaties voor een toegankelijk en benaderbare stijl. Zo kan je een 2D personage gebruiken en toch producten op een fotorealistisch en technische correcte manier presenteren. 

Voor David Health hebben we hun machines in 3D nagemaakt en ook alle andere elementen van de omgeving in 3D uitgewerkt, zoals bureau's en stoelen. De personages en overige elementen zijn in 2D. Dit geeft een unieke uitstraling. 

 

Conslusie

Dit zijn 8 voorbeelden van interessante animatiestijlen. Door de juiste stijl te kiezen bij het doel en de boodschap van jouw animatie, zorg je dat deze echt impact maakt bij je doelgroe en vergroot je het effect van je animatie. De stijl van een animatie bepaald mede ook de kosten van een explanimation. Een cineastische stijl is meer werk dan een explainer animatie. Dus ook duurder. Heb je een beperkter budget dan is het dus zaak hier rekening mee te houden. 

Interesse in een animatievideo?

Animatievideo maken

8 voorbeelden van animatie video's voor inspiratie

Ken je het geheim
van succesvolle video's? 

 

Aanpak voor succesvolle video's.


Vertel me meer. »

Video marketing
»