10 voordelen van animatie video's die iedere marketeer moet weten

30 augustus 2021

Animatie video's zijn inmiddels een veel gebruikte marketingtool. Onder marketeers die video's inzetten voor marketing laat 70% van hen explainer animaties maken. En met reden. Er zijn veel voordelen die een animatievideo bedrijven en organisaties biedt. Om de keuze voor een animatie makkelijker te maken, zetten wij 10 voordelen op een rij, die iedere marketeer moet weten.  

10 voordelen van een animatie video:

1. Maak simpel wat complex is
2. Visueel is alles mogelijk
3. Weinig organisatorisch gedoe
4. 100% uniek en op maat
5. Effectieve marketing en communicatie
6. Breed inzetbaar
7. Animaties zijn tijdloos
8. Makkelijk updaten en aanpassen
9. Herkenbare beeldstijl voor hergebruik
10. Hoge Return on Investment

1. Maak simpel wat complex is

Met een animatie maak je simpel wat complex is. Het is daarom enorm geschikt om ingewikkelde onderwerpen uit te leggen. Een animatievideo combineert de kracht van beeld met een heldere, simpele uitleg in voice-over. Deze wisselwerking tussen ‘Zien & Horen’ zorgt ervoor dat jouw doelgroep de boodschap beter begrijpt. Een animatie video wordt dan ook veel gebruikt om bijvoorbeeld diensten, processen of concepten uit te leggen. Onderwerpen die voor mensen vaak lastig te snappen zijn. Ze zien het niet voor zich, maar met een animatie zorg je ervoor dat ze dat dus wel kunnen. Cijfers over videomarketing tonen ook aan dat een video een effectieve manier van uitleggen is.

95% van de marketeers geven aan dat video's ervoor hebben gezorgd dat klanten
hun producten en diensten beter bergrijpen.

 Koen legt uit waarom een simpele boodschap zo krachtig is. 

2. Visueel is alles is mogelijk

Met animaties is visueel alles mogelijk. Een animatie is niet gebonden aan wat er fysiek kan. We beginnen met een ‘blanco vel’ waarop creativiteit tot leven komt. In principe zijn de mogelijkheden grenzeloos en zijn er vrijwel geen beperkingen. Zo is het mogelijk om beelden te creëren van zaken die lastig of zelfs compleet onmogelijk zijn om in het ‘echt’ te maken. Denk bijvoorbeeld aan toekomstscenario's of doorsnedes van producten.

Ook qua animatiestijlen is er volledige vrijheid. Het kan een eigentijds, hippe ontwerpstijl hebben, een cartoon-comic ontwerp of juist een meer zakelijke stijl. Animaties kunnen met 3D perspectief gemaakt worden of een stijl die zich meer leent voor een technisch product. We kunnen alle kanten op. Veel voorbeelden van animaties kijken is een goede manier om te ontdekken welke animatiestijl het beste bij jou past.

In deze animatie voor Inprove Mystery Shopping creeëren we allerlei fictieve, over-the-top scènes. Dit laat goed laat zien dat creativiteit geen grenzen heeft bij animaties maken.

3. Weinig organisatorisch gedoe

Eén van de voordelen van animaties is dat dit – vergeleken met een bedrijfsfilm maken – weinig organisatorisch gedoe is. Een animatie is helemaal virtueel. Alles wordt in een studio geproduceerd. We zijn dus niet afhankelijk van het weer, er hoeven geen locaties geregeld, er is geen selectie nodig van medewerkers of acteurs en er hoeven geen benodigdheden beschikbaar te zijn. Een explanimation is dus een toegankelijke video om te produceren. Daardoor is het proces voorspelbaar en de levertijd snel. Ideaal als je snel behoefte hebt aan een professionele video.

4. 100% uniek en op maat

Nog een groot voordeel van een animatievideo maken, is dat het echt maatwerk is en dus 100% uniek. Doordat alles mogelijk is en de stijl geheel volgens huisstijl geproduceerd wordt, is dit een unieke video voor jouw bedrijf of organisatie. Jouw boodschap, jouw huisstijl, jouw ideeën; alles wordt verwerkt in de explainer animatie. Het is op die manier een krachtig, onderscheidende marketingtool. Uniek en ‘tailor-made’ voor jouw bedrijf en afgestemd op jouw doelgroep. Geen 12 in een dozijn werk dus, maar een tool om mee op te vallen en te onderscheiden.

In deze animatie voor Gemeente Harlingen leggen we op een simpele manier uit hoe het eiland parkeren werkt. De animatie is in een frisse, eigentijdse stijl ontworpen op basis van de Brand Guide. De veerboot die vanuit Harlingen vertrekt, hebben we 1-op-1 nagemaakt en is dus een echte 'look-alike. Over maatwerk gesproken. 

5. Effectieve marketing en communicatie

Studies laten zien dat marketing effectiever wordt door video's te gebruiken, zoals een explanimation. Door een animatie laten maken, verbeter je de resultaten en impact van jouw marketingactiviteiten.

Meer dan 80% van de marketeers zeggen dat video's hen helpen meer bezoekers naar
de website te trekken en meer leads te genereren.
 
Ruim 90% van de bedrijven hebben een nieuwe klant binnen gehaald via een video
op social media. 
 
84% van de mensen zegt dat zij overtuigd zijn een product te kopen door de video te kijken.

 

6. Breed inzetbaar

Een explainer video is breed in te zetten voor communicatie en marketing. Veel moderne kanalen en platformen ondersteunen video en bieden samen dus een enorm potentieel bereik. Zo maar even een paar mogelijkheden op een rij gezet:

  • Publiceer op de website.
  • Verspreid via social media als social video.
  • Integreer de video in emailmarketing
  • Vertoon het op beurzen
  • Verrijk verkooppresentaties
  • Stel het beschikbaar aan dealers

En ga zo maar door. Er zijn dus enorme mogelijkheden. Op die manier professionaliseert een explanimation de marketing bedrijf breed.

 

7. Animaties zijn tijdloos

Als animatie bureau vinden het belangrijk dat een video zo tijdloos mogelijk is. Op die manier kan er lang gebruik van gemaakt worden. Een groot voordeel is dat dit bij een animatie weinig moeite vraagt. Personages, locaties, producten; alles is virtueel. De explainer animatie kan dus niet zo makkelijk ‘verouderen’. Zo gebruikt een animatie bijvoorbeeld geen echte medewekers, dus het kan niet verouderen doordat een collega niet meer werkzaam is bij het bedrijf. Wijzigingen in het logo of de huisstijl maken een explainer animatie wel gedateerd, maar dat is vrij eenvoudig aan te passen.

Benieuwd naar een eigen animatievideo?

Animatievideo maken

8. Makkelijk updaten en aanpassen 

Een animatievideo is heel praktisch, want het is namelijk makkelijk aan te passenEr is qua benodigdheden weinig nodig is om een animatievideo te maken. Er zijn geen locaties, geen personen en geen fysieke producten nodig. Het is dus ook vrij eenvoudig om updates door te voeren. Bijvoorbeeld als er een nieuw model van een product uitkomt, creeëren we ontwerpen van dit nieuwe producten en vervangen daarmee het huidige product. Het is dus op die manier mogelijk om de levensduur van de video te verlengen en op die manier nóg langer te gebruiken.  

9. Herkenbare beeldstijl door hergebruik

Een explanimation maken, is creatief werk. Er wordt gecreëerd. En deze creaties zijn goed her te gebruiken. De illustraties die de animatie vormen, kunnen ook worden omgezet naar andere marketinguitingen. Denk bijvoorbeeld aan infographics, posters of afbeeldingen. Op die manier zet je als bedrijf een consistent en herkenbare beeldstijl neer en wordt de investering van de animatie optimaal benut. Het is natuurlijk ook kosteneffectief om her te gebruiken, want de stijl en vele onderdelen – zoals personages, producten, et cetera – zijn al gemaakt.

10. Hoge Return on Investment 

Een explanimation laten maken is door al deze voordelen een investering met een hoge Return on Investment. De kosten van een animatievideo laten maken, zijn eenmalig. De impact ervan is direct en voor vele jaren. Een video is zo maar eens 3 tot 5 jaar inzetbaar. De investering, vaak tussen de 3.000 tot 4.000 euro, heeft dus de tijd om zichzelf terug te verdienen. En doordat het op vele kanalen in te zetten is, heeft het een bedrijf breed effect.  

Er kan een simpele som gemaakt worden; een animatie van 3.500 euro die 3 jaar ingezet wordt, kost gemiddeld per maand 100 euro. De impact van een animatievideo overstijgt deze kosten natuurlijk snel. Studies bevestigen dit ook. Zeker bij video voor B2B-bedrijven, waar de klantwaarde vaak hoog is. Daar kan het binnenhalen van een enkele klant de investering al terugverdienen. Door de vele voordelen en het hoge resultaat speelt video bij veel marketeers een belangrijke rol.  

Bijna 90% van de ondervraagde marketeers geven aan dat video een
positieve Return on Investment heeft. 

 

90% van de marketeers onderstrepen dat video een belangrijke pijler van
hun 
marketingstrategie zien.  

 

Hubspot: https://www.hubspot.com/marketing-statistics

Interesse in een animatievideo?

Animatievideo maken

10 voordelen van animatie video's die iedere marketeer moet weten

Ken je het geheim
van succesvolle video's? 

 

Aanpak voor succesvolle video's.


Vertel me meer. »

Video marketing
»