Wat kost een videoproductie?

03 augustus 2022

Video’s zijn hot! Je ziet ze overal. Niet gek dus dat veel bedrijven video’s gebruiken voor hun branding, personeelswerving of productmarketing. Dus wat zijn de kosten van een videoproductie laten maken eigenlijk? In deze blog leggen we uit wat de prijs van een video laten maken bepaald!

In dit artikel:

Waarom is een videoproductie nuttig?

Voor dat je een videoproductie voor jouw bedrijf laat maken wil je natuurlijk weten wat dat je oplevert én wat de kosten zijn van een videoproductie. Voor bedrijven zijn er veel voordelen van videomarketing. Het helpt hen om klanten en potentiële klanten te bereiken en te overtuigen. Uit onderzoek blijkt dat bedrijfswebsite’s  die video’s bevatten beter scoren in zoekmachines als Google en hogere conversies behalen bij websitebezoekers. Ook laat onderzoek zien dat de meerderheid van de marketeers een direct effect ziet van de inzet van videoproducties in hun marketinginspanningen. Cijfers over video:

 • 83% van de marketeers ziet een toename van het aantal leads.
 • 80% geeft aan dat videoe direct bijdraagt aan meer omzet.
 • 95% zegt dat klanten hun producten of diensten beter snappen. 

Vanafprijs voor een videoproductie 

Een video maken is altijd op maat. Geen bedrijf of product is hetzelfde. En je wilt natuurlijk ook helemaal niet een zelfde soort video als iemand anders. Jij wilt iets unieks. Dat een video maatwerk is, maakt het lastig om met standaard prijzen te werken. De kosten hangen samen met wat de klant wilt  en hoeveel werk het is om die video te maken. Daarom geven wij verderop in deze blog een prijs-bereik als indicatie voor de kosten van een bedrijfsfilm. Nu is een soort vanaf-prijs en een tarieven overzicht misschien handig om mee te beginngen.

Tarieven 2023

Videoproductie van 1,5 minuut

   3.000 euro (vanaf)

Opnaedag met cameraman     960 euro (vanaf)
Opnamedag met regisseur     960 euro (vanaf)
Voice-over inzetten     350 euro (vanaf)
Dronebeelden toevoegen     400 euro (vanaf)
Ondertiteling     100 euro (vanaf)
Animaties toevoegen     800 euro (vanaf)

 

Dit is inbegrepen in een videoproductie.

 • Videoplan van videoconsultant
 • Creatief script op maat
 • 1 dag filmen op locatie
 • Montage tot 90 seconden
 • Basis logo animatie en vormgeving
 • Rechtenvrije muziek
 • 3 gratis feedbackrondes

Wat bepaalt de kosten van een videoproductie?

Het begint allereest natuurlijk bij jouw wensen. Hoe lang moet de video worden? Hoeveel moet er gefilmd worden? Wil je drone-shots of animaties gebruiken in de videoproductie? Ga je zelf iets vertellen of huren we een voice-over stem in om het verhaal over te brengen? Allemaal keuzes die van invloed zijn op de prijs van een videoproductie. Je kunt het vergelijken met de aanschaf van een auto. Een kleine, standaard uitgeruste auto’s kost minder. Hoe groter en luxer de wagen hoe hoger de aanschafprijs. Daar krijg je uiteraard ook wat voor terug, want die luxere auto valt meer op, maakt meer indruk en overtuigd mensen van jouw succes. Dat geldt ook voor een video. Hoe mooier en spectaculairder de video is, hoe meer resultaat deze over het algemeen oplevert.

Video's produceren is vak- én maatwerk

De wensen die je hebt bepalen in grote mate hoeveel tijd de productie vraagt en dus ook wat de prijs van een videoproductie is. Video’s produceren is echt vakwerk. Professionals zetten hun creativiteit en vaardigheden in om een mooie film voor je te maken. Dat kost tijd, want ze moeten op ideeën komen, de ideeën uitwerken en vervolgens de video opnemen en monteren. De meest bepalende factor voor de kosten van een videoproductie is daarom tijd: hoeveel uur gaat er in de productie van de video zitten?

Het antwoord op die vraag is verschillende voor iedere productie, want elke video is maatwerk. Toch heeft iedere vide een aantal basis werkzaamheden, of het nou een promotiefilm, een instructievideo of livestream is. Dit zijn werkzaamheden die in principe altijd nodig zijn, denk bijvoorbeeld aan het filmen of het monteren. Er is dus een soort vanaf prijs van een videoproductie. Ja, ik wil ook een videoproductie!

Start nu mijn offerte.
Hoeveel tijd gaat er in een videoproductie zitten?

Voor de meeste video’s werken we volgens een vast productieproces die we in principe altijd doorlopen. Dit is: een script schrijven, filmopnames maken en de video monteren. De afbeelding hieronder geeft een overzicth van het productieproces van een videoproductie. Alhoewel het aantal uur dat hierin gaat zitten per video verschilt, kan je wel uitgaan van een soort algemeen startpunt.

Strategie en script: 1 dag werk

Het begint het bij het uitdenken van een strategie. Je laat een video maken omdat je een bepaald doel wilt bereiken. Formuleer dit doel zo concreet mogelijk en geef ook aan welke doelgroepen de video moet aanspreken. Het is ook verstandig om van tevoren na te denken over de kanalen waar je de videoproductie op gaat verspreiden. Zo weet je aan welke eisen de video moet voldoen en kun je ook met het uitdenken van het concept rekening houden met de verschillende kanalen. Als de strategie is uitgewerkt, bedenken we het creatieve concept en werken we deze uit in een script. Dit is dus de vertaling van de strategie naar een concrete video. Vaak is er in ieder geval één dag nodig voor de briefing vanuit de opdrachtgever, het bepalen van de strategie en het uitwerken van het script.

Filmopnames: 1 dag werk

Voor eenvoudige video’s is meestal 1 zelf regisserende cameraman voldoende om de beelden te maken. Hij houdt zich bezig met: het camerawerk, het aansturen van de mensen die in beeld komen, de belichting en het geluid. De zelf regisserende cameraman is dus een echte duizendpoot. Hij maakt daarnaast verschillende shots, zoals een wijdshot en een close-up. Zo schiet hij de beelden die nodig zijn voor een mooie montage. Voor het maken van de videobeelden is vaak minimaal één draaidag nodig. Als er voor de videoproductie meer mensen in beeld moeten komen of er moeten heel veel verschillende dingen gefilmd worden, breiden we de crew vaak uit met een regisseur, tweede cameraman of geluidsman. Dit verhoogt de kosten van de opnames en doen we dus alleen als het nodig is.

De montage: 1 tot 1,5 dag werk

Na de opnames is het tijd om de beelden te monteren tot een gave video. De editor selecteert de beste shots en monteert ze op rechtenvrije muziek. Hierbij bewerkt de editor ook het licht, de kleuren, het contrast en het geluid. Over het algemeen is dit 1 tot 1,5 dag werk. Dit is uiteraard ook afhankelijk van hoe veel beelden er geschoten zijn en hoe lang de video moet worden. In de basis gaan we uit van een video van 90seconden.

Welke extra’s kun je kiezen?

Zoals eerder beschreven kun je de videoproductie uitbreiden met allerlei extra’s die de film versterken. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Voice-over stem
 • 2D of 3D animatie
 • Drone-shots
 • Ondertiteling
 • Social media versies
 • Ingehuurde acteurs
 • Ingehuurde locaties

Al deze aspecten voegen wat extra’s toe aan de film en vragen daarmee ook extra budget. Dit is vaak wel de moeite waar, omdat de film beter wordt of omdat je deze veel breder kunt inzetten. Ga je bijvoorbeeld naar een beurs dan is het verstandig om de film te laten ondertitelen, omdat je op de stand vaak geen audio afspeelt. En wil je jouw film juist op social media gaan verspreiden dan is het handig om een geoptimaliseerde staande versie te monteren die aansluit bij hoe mensen op hun telefoon kijken. Denk van tevoren dus goed na over wat past bij jouw boodschap en hoe je de film wilt inzetten. Zo besteed je jouw budget op de juiste manier.

Prijsindicatie van een videoproductie

Omdat iedere video gebaseerd is op de wensen van de opdrachtgever is een video produceren altijd maatwerk. Dat betekent dat er eigenlijk geen vaste of standaard prijs bestaat voor een videoproductie. In het algemeen hebben wij het dus over een prijs-range. Je kunt dit zien als een soort vanaf prijs die oploopt tot een soort maximum prijs. Voor een videoproductie geldt een prijs-bereik tussen de €2.500 tot €7.500 exclusief btw.

Een video onderin het prijs-bereik bestaat meestal uit een lekkere montage van mooie beelden op passende muziek. Hierin komt ook het logo van de opdrachtgever terug en bijvoorbeeld enkele korte, sterke teksten in beeld. Bekijk het voorbeeld hieronder maar eens voor een indruk van zo'n soort video:

Een video boevenin het prijs-bereik bevat vaak meer storytelling, een pakkend verhaal dus, dat door een voice-over stem verteld wordt. Zo'n soort videoproductie bevat dus een duidelijke boodschap. Ook aan de beelden wordt meer aandacht besteed, bijvoorbeeld met een gave belichting, camera-bewegingen of drone-shots. Ditzelfde geldt voor de montage. Doordat er meer tijd is, kan de editor een extra sterke film monteren en zelfs animaties toevoegen aan de film die de boodschap verder versterken. Zo valt de film meer op en maakt deze meer indruk. Bekijk het voorbeeld hieronder voor een indruk van zo'n videoproductie:

 

Aan de slag met een videoproductie voor jou bedrijf?

Als je aan de slag wilt met video helpen we je graag. We denken vrijblijvend met je mee en helpen om je ideeën en wensen concreet te maken. Op basis daarvan maken we een passende offerte, uiteraard ook geheel vrijblijvend. Bij akkoord gaan we direct voor je aan de slag en regelen wij alles wat nodig is voor de videoproductie.

Benieuwd naar een eigen videoproductie?

videoproductie laten maken

Wat kost een videoproductie?

Ken je het geheim
van succesvolle video's? 

 

Aanpak voor succesvolle video's.


Vertel me meer. »

Video marketing
»