Waarom interactieve video dé sales tool is voor verkooppresentaties

04 september 2017

Al jaren is de inzet van video door bedrijven een groeiende trend. Met goede rede, want een video of animatie heeft veel impact op de resultaten van marketing en sales. Aangezien klanten verschillende informatiebehoeftes hebben, blijft het lastig om een video te maken die goede aansluit bij verschillende typen klanten. Voor Klant-A is het ene belangrijk en voor Klant-B geeft het ander de doorslag. Interactieve video is de perfecte sales tool om verkooppresentatie naar klanten te verbeteren. In deze blog leggen we uit waarom een interactieve video z’n unieke en effectieve sales presentatie is.

Vertrouw niet meer op platte tekst

Video verbetert de marketing en sales van bedrijven. Zo blijven bezoekers tot wel 2 minuten langer op een websites waar video’s staan*. Om bezoekers vast te houden op jouw website, is video dus een uitstekende tool. En als die bezoekers eenmaal de video bekijken, is de kans dat ze kopen bijna twee keer zo groot dan als ze geen video kijken*.  Reden genoeg dus om niet meer op alleen platte tekst te vertrouwen voor het overbrengen van jouw verkoopverhaal, maar visueel te communiceren met video. Op je website én ook tijdens sales presentaties, beurzen of andere contactmomenten met klanten.

Iedere klant is uniek

Dat iedere klant uniek is zal niemand ontkennen. En daarom is ook iedere contactmoment anders. Marketeers en sales-mensen weten als geen ander dat het aanpassen van hun communicatie aan de betreffende persoon een grote invloed heeft op hun resultaten. Voor de ene klant is informatie-A belangrijk en voor de andere klant is dat informatie-B. Verkopers spelen hier op in als ze contact hebben met de klant. Maar een video kijkt de klant zelf, vaak zonder verkoper erbij. Wat als je de klant nu achter het stuur zet en zelf laat kiezen over welk onderwerp diegene meer wilt weten? Dat maakt een groot verschil. En dat kan met interactieve video. 

Lineaire VS Interactief

Een gewone video zoals we die allemaal kennen, brengt een boodschap over door een verhaal te vertellen. Dit noem je storytelling. Zo’n verhaal moet kort zijn en een logische opbouw hebben, anders haken kijkers af. Een traditionele video heeft een lineaire opbouw; de kijker volgt een vooraf vastgelegde volgorde van het verhaal. Een lineaire video heeft dus een vaste kijkroute. En dat heeft een nadeel: als je de kijker niet weet te interesseren, haken ze af. Het is goed mogelijk dat er later in de video informatie wordt gedeeld die de klant wel interesseert, maar dat de klant dan al niet meer kijkt!

En hier biedt interactieve video de oplossing.  Bij een interactieve video bepaalt de kijker de kijkroute. Het risico op wegklikken (bouncen) wordt hiermee kleiner, omdat je beter op de informatiebehoefte van de klant inspeelt. De kijker beslist zelf met keuzeknoppen (buttons) hoe de video verder gaat. Met goede storytelling én verschillende kijkroutes creëer je een unieke presentatie. Zo houdt je de aandacht langer vast. En doordat je de kijkers een actieve rol geeft, is hun betrokkenheid (engagement) hoger. De impact op de klant is zo dus groot.

Een ander voordeel van een interactieve video laten maken is dat je minder beperkt wordt door tijd. Bij ieder interactie-moment creëer je een nieuwe spanningsboog. Je kan de verschillende kijkroutes aan elkaar verbinden en zo de kijker verleiden om ook de volgende route te kijken. 

Nog meer interacties mogelijkheden

Naast het creëren van kijkroutes zijn er nog vele andere interactiemogelijkheden. Zo kan je in de interactieve video allerlei mogelijkheden creëren om je communicatie verder toe te spitsen op de kijker. Een paar voorbeelden:

  • Voeg een klikbaar kader toe in de video met een technische uitleg van een product
  • Creëer een Call-to-action (CTA) met een knop naar een aanvraagformulier
  • Leer je klanten kennen door hen vragen te laten beantwoorden gedurende de video
  • Voeg een knop toe die direct een landingspagina van jouw website opent in de video

Interactieve video als sales tool

Een interactieve video verbetert online marketing - bijvoorbeeld op een landingspagina’s - én biedt ook mogelijkheden als presentatie-tool tijdens verkoopgesprekken. Waar je normaliter een praatje houdt of Powerpoint gebruikt, ondersteun je het gesprek nu met een interactieve video. Als verkoper wissel je jouw verhaal af met de interactieve video en loop je met de klant zo gezamenlijk de kijkroute door. Ook hier bepaalt de klant de kijkroute in dialoog met de verkoper. Door een touchscreen-scherm te gebruiken, komt dit zeer professioneel en high-end over. Zo creëer je een dynamisch gesprek waarbij je jezelf op een unieke manier presenteert.

*Bron: https://www.hubspot.com/marketing-statistics

Benieuwd naar hoe wij onderscheidende films maken?

Introductiepakket ontvangen

Waarom interactieve video dé sales tool is voor verkooppresentaties

Ken je het geheim
van succesvolle video's? 

 

Aanpak voor succesvolle video's.


Vertel me meer. »

Video marketing
»