Top 10 Trends in Online Video 2011

04 januari 2012

2011 is een jaar vol ontwikkelingen geweest. De populariteit van smartphones en iPads is niet te stuiten. Sociale media evenmin. Wat zijn de effecten van deze ontwikkelingen op online video? In dit artikel de top 10 trends in online video van 2011. (bron: marketingfacts.nl)


1: YouTube domineert 
Wel een beetje te verwachten. YouTube heeft zijn rol en grip op online video verder verstevigd en is verreweg het populairste kanaal. Andere grootmachten als Yahoo en Facebook hebben het niet onaardig gedaan, maar bij elkaar opgeteld zijn ze nog steeds kleiner dan YouTube.

2: Doorbraak mobile video
Door de populariteit van smartphones en tablets is het aantal video’s dat via mobiele apparaten bekeken wordt enorm gestegen. YouTube serveert al 400 miljoen video’s op deze apparaten per dag. Deze trend gaat zich waarschijnlijk verder doorzetten in 2012. 

3: YouTube superster Rebecca Black
Rebecca Black is een superster geworden op YouTube. En niet omdat ze zo goed kan zingen. Juist vanwege het tegenovergestelde. Zij is het boogbeeld van de derde trend; YouTube sterren. Ook in 2011 zijn er weer vele bijgekomen. 

4: Video advertenties
Het aantal video advertenties is enorm gestegen. Banners, pre-rolls en post-rolls op YouTube zijn nu eerder regel dan uitzondering. Hulu is het video-kanaal dat de meeste minuten aan advertenties laat zien. 

5: Investeringen in Long Form Content
Hier wordt duurzame content mee bedoelt, dat speciaal voor het web wordt geproduceerd. Niet alleen YouTube, maar ook Yahoo hebben in 2011 flink geïnvesteerd in web-series. Professionele video content, waarmee de aanval wordt ingezet op TV-netwerken. 

6: Online video op TV
Nog niet zozeer in Nederland, maar in Amerika begint dit al een bedreiging te worden voor reguliere TV-kanalen. Apple TV, Google TV, Xbox TV. Via deze worden YouTube, Hulu en Netflix in Amerika al intensief bekeken. In Nederland krijgt dit al een beetje vorm met uitzendinggemist via de UPC decoder. In 2012 zijn hier zeker ontwikkelingen te verwachten. 

7: Live video, of toch maar niet
Live video via internet kijken heeft een start gemaakt. Denk aan de Royal Wedding, maar ook het WK 2010 van de NOS. Waar de eerste bijna 3 miljoen kijkers tegelijkertijd had, kon die laatste maar net 120.000 kijkers aan. Er zijn wel meer initiatieven, maar de echte doorbraak is in 2011 uitgebleven. 

8: Video als protest middel 
YouTube is zowel tijdens de Arabisch lente als door bijvoorbeeld The Occupy beweging veelvuldig ingezet door protestanten om beelden naar buiten te brengen. Net als andere sociale media (Facebook) heeft online video hier een rol gespeeld. 

9: De dood van Flash
Nu Adobe heeft besloten niet meer in te zetten op Flash voor mobiel, lijkt de strijd beslist. HTML5 wordt het format van de toekomst. Mede door de vastberadenheid van Apple om consequent geen flash te ondersteunen op iPhone en iPad. 

10: De dood van Silverlight 
Ook Microsoft zette met Silverlight in om een leidend format in de markt te zetten. Dit is echter compleet mislukt en is nooit echt van de grond gekomen. 

Handige links 

- Lees het artikel op marktingfacts.nl
- Lees hier meer over Starten met Videomarketing

Benieuwd hoe wij onderscheidende films maken?

Introductiepakket ontvangen

Top 10 Trends in Online Video 2011

Ken je het geheim
van succesvolle video's? 

 

Aanpak voor succesvolle video's.


Vertel me meer. »

Video marketing
»