Succesvolle storytelling met online video als wapen.

15 augustus 2014


Storytelling is het presenteren van je bedrijf met verhalen. Zo’n verhaal zorgt dat de klant de boodschap beter onthoudt en geeft het meer betekenis. Een goed verhaal neerzetten vraagt om creativiteit en een sterke identiteit. En dan moet je het nog weten over te brengen. Hoe pak je dat aan? Gelukkig is er een wapen dat jouw verhaal letterlijk doet bewegen en gemakkelijk te delen maakt met anderen. Dat wapen is online video.

Verhalen en mensen

Tja, zolang de mens al rondloopt op deze aarde vertellen we verhalen. Verhalen zijn zo oud als de weg naar Rome. En letterlijk gezien eigenlijk nog ouder. Denk maar eens aan religie of muurschilderingen in grotten. Het zijn allemaal verhalen. En ook in onze digitale tijdperk is verhalen vertellen hot. Misschien nog wel hotter dan ooit. Dankzij social media is ieder bezig zijn of haar verhaal met de wereld te delen en die van andere te volgen. Ik denk dat het stiekem het geheim achter social media is. Het is de digitale variant van de oudste vorm van overlevering: mond-op-mond. Het lijkt zo nieuw, maar in essentie doen we gewoon wat we altijd hebben gedaan.

De kracht van storytelling

Ook de marketing wereld heeft verhalen vertellen omarmt. Natuurlijk geeft marketing het een sexy naam: storytelling. De kracht van storytelling is dat de boodschap beter blijft hangen bij de klant en het ze ook meer doet dan puur informatie op zich. Weet je de juiste snaar te raken, dan gaan ze er zelfs mee aan de haal en vertellen ze het door aan vrienden en familie. Het lastige van storytelling is niet alleen het uitwerken van een goed verhaal vraagt om creativiteit, ook het overbrengen van het verhaal is een uitdaging op zich. Gelukkig is er een speciaal wapen voor het vertellen van verhalen. En dat is, je raad het al, online video.

Liefde tussen beeld en brein

Er is geen betere manier om een verhaal te vertellen dan online video. Online video werkt voor storytelling omdat het visualiseert, beeld daar is ons brein gek op. En logisch toch? Beeld is altijd duidelijk en onthouden we makkelijker. We zetten woorden vaak automatisch om naar beelden, zo gek is ons brein op plaatjes. Kijk maar: roze olifant. Wat gaf je brein? Precies, het plaatje van een roze olifant. Praat direct met beelden en je elimineert de stap waarbij tekst wordt omgezet in beeld. Zo komt je verhaal directer binnen. Dat is de liefde tussen beeld en brein. Ze snappen elkaar. Zo goed zelfs dat emoties overkomen. Elke emotie kan je overbrengen met beeld. Het kan verdrietig zijn of juist heel humoristisch. Het kan stoer zijn of heel zachtaardig en ontroeren. Beeld is hierin universeel. Iedereen begrijpt het. En dat is al een wapen op zich kijkend naar onze globaliserende samenleving.

En ho, stop. Even voor alle duidelijkheid. Beeld doet het niet in zijn uppie. Geluid hoort bij beeld. Zoals Robin bij Batman en Dokter Watson bij Sherlock Holmes. Geluid maakt beeld extra goed in storytelling. De regisseurs van Hollywood weten dat als geen ander. Zij gebruiken audio om hun verhaal extra kracht bij te zetten, bijvoorbeeld met spannende muziek of geluidseffecten. En ook bij online video werkt dat goed.

Online video als kick-start

Maar dat verteltalent is niet de enige reden waarom online video de beste keuze is. En ook deze reden is echte liefde, die tussen social media en online video. Niets deelt zo makkelijk als online video. Klik en de klant deelt je verhaal met honderden vrienden en familie, die het op hun beurt ook weer met een simpele klik ‘door vertellen’. Online video vinden we leuk en kijken we graag. Het blijkt keer op keer dat online video het succes van social media post vergroot. En hetzelfde geldt voor de bedrijfswebsite, webwinkel, tijdens beurzen, presentaties of verkoopgesprekken. Online video is een alleskunner en geeft jouw storytelling een kick-start.

Online video als wapen voor storytelling

Het is wel duidelijk dat ik fan ben van online video. En tja, ik ben natuurlijk ook niet geheel objectief. Online video is tenslotte mijn vak. Maar als je als ondernemer of marketeer gelooft in de kracht van storytelling, stel jezelf dan de vraag. Hoe breng je het verhaal van je bedrijf het beste over? Met tekst op de website? Met een goed vormgegeven brochure? Met foto’s? Nee, dat denk ik niet. Het sterkste wapen is online video.

Benieuwd hoe wij onderscheidende films maken?

Introductiepakket ontvangen

Succesvolle storytelling met online video als wapen.

Ken je het geheim
van succesvolle video's? 

 

Aanpak voor succesvolle video's.


Vertel me meer. »

Video marketing
»