Hollywood maakt haar films toegankelijk via internet

12 augustus 2011

Sinds mensen grootschalig zijn gaan downloaden hebben de muziek-, film- en game-industrie hun markt drastisch zien veranderen. Voor Hollywood betekent dit minder inkomsten uit DVD verkopen. Daarom komen ze met ’Ultraviolet’. Dit is een systeem waarmee consumenten na aankoop van een DVD de film altijd en overal kunnen downloaden en afspelen.

Gebruik 
Het idee achter Ultraviolet is om mensen hetzelfde gemak met digitale files te geven als met de DVD. Het werkt als volgt: Je koopt een film, waarna je aankoopbewijs wereldwijd wordt opgeslagen in een soort van persoonlijke kluis. Er zijn wel enkele beperkingen. Je kunt maximaal 5 mensen binnen je huishouden toegang geven tot deze kluis en je kunt je kluis aan maximaal 12 apparaten aankoppelen. 

Het doel 
Het doel achter het Ultraviolet systeem is om consumenten weer meer films te laten aanschaffen. Studio’s verdienen het meest op de verkoop van DVD/Blue Ray, met een marge van maar liefste 65%. Daarnaast wil Hollywood voorkomen dat er een dominante retailer ontstaat, zoals Apple in de muziekmarkt (iTunes) en Amazon in de boekenmarkt.

Scepsis 
In de VS is het systeem met enige scepsis ontvangen. America is namelijk al vrij ver met online diensten als Netflix. Via deze website hebben consumenten voor 9 Dollar per maand onbeperkt toegang tot films. Ultravilot werkt geheel contra, want je betaalt voor elke film voor de rechten om hem te mogen kijken. Daarnaast doen grote bedrijven als Disney en Apple nog niet mee. 

Lancering 
Het systeem is klaar. Nu moeten alleen nog retailers aangesloten worden op het systeem. De Hollywood studio’s gaan een aantal grote films gebruiken bij de uitrol evan, maar of retailers echt staan te springen, is nog de vraag. Doordat Hollywood met Ultraviolet een dominante retailer wil voorkomen, is onderscheiden erg lastig. Dus waarmee gaan retailers consumenten overtuigen om voor hun te kiezen?

Duidelijk is wel dat met Ultraviolet de filmindustrie de online toegankelijkheid van films niet meer tegenwerkt, maar er ook van probeert te profiteren. Het fundament van online film is daarmee weer een stukje steviger.

Benieuwd hoe wij onderscheidende films maken?

Introductiepakket

Hollywood maakt haar films toegankelijk via internet

Ken je het geheim
van succesvolle video's? 

 

Aanpak voor succesvolle video's.


Vertel me meer. »

Video marketing
»