Hoe maak ik mijn YouTube video vindbaar?

16 oktober 2013

YouTube is populair en groeit en groeit. Het is al jaren de 2de zoekmachine van Nederland. Ieder dag worden er 4 miljoen video's op YouTube gekeken. Het platform heeft maar liefst 1 miljard actieve gebruikers die iedere minuut 300 uur aan videomateriaal uploaden. Ook merken en bedrijven maken steeds meer gebruik van YouTube om hun doelgroep te bereiken. Om op te vallen is het belangrijk om je video goed vindbaar te maken op YouTube. Maar hoe doe je dat? In dit artikel leggen we uit hoe je een YouTube video vindbaar maakt.

De basis: vertel YouTube waar je video over gaat

Je hebt een mooie video laten maken. Nu wil je die op YouTube plaatsen en duizenden mensen bereiken. Het vindbaar maken van een video heet video seo en is een vast onderdeel van videomarketing. De basis van video seo op YouTube is simpel: vertel YouTube waar jouw video over gaat. Hoe beter je daarin in slaagt, hoe beter je gevonden wordt. Voeg daarvoor een titel, omschrijving en labels toe aan de YouTube video. Doe dit niet zomaar uit de losse pols. Voer eerst een kort zoekwoorden-onderzoek uit. Op welke zoektermen wordt veel gezocht? Zijn er op YouTube al video’s vindbaar bij deze zoekwoorden? Focus is essentieel. Op basis van je onderzoek bepaal je het belangrijkste zoekwoord; dit je VIP zoekterm. Zoek daar gerelateerde zoektermen bij, zoals synoniemen en zoekwoord combinaties.

YouTube telt de eerste woorden het zwaarst. Begin daarom de titel van de YouTube video altijd met het VIP zoekwoord. Maak een goede zin van de YouTube titel, want het moet de kijker tenslotte verleiden om op te klikken. Ook de omschrijving van je YouTueb video begin je met het VIP zoekterm. Het beste is om de titel gewoon te kopiëren en in de omschrijving te plakken. Schrijf een uitgebreide omschrijving die uitlegt waar de video overgaat. Verwerk hier de overige zoektermen in. Maak een goedlopend verhaal van je YouTube omschrijving en maak er geen 'keyword dump' van. Dan heeft de kijker er ook echt wat aan. De omschrijving is ook de plek om links naar je website te plaatsen. Tenslotte voeg je alle zoektermen die je in de titel en je omschrijving hebt gebruikt toe als label.

Scoor beter op YouTube dan de concurrent

YouTube moet weten waar je video over gaat, dat is de basis. De truc is om dit beter te doen dan de concurrent. Ieder onderdeel van video seo dat jij beter doet, geeft je een voorsprong. Het toevoegen van ondertiteling wordt door velen vergeten en is dus een makkelijke manier om een streepje voor te krijgen. De ondertiteling toevoegen is ook een manier om te YouTube vertellen waar de video over gaat. Het geeft namelijk inzicht in wat er in de video gezegd wordt.

YouTube vindt het top als kijkers lang op het platform blijven en beloont video's die kijkers langer op het platform houden. Het aantal views, de (uit)kijktijd en doorklik frequentie naar andere video's is daarom ook belangrijk voor de vindbaarheid. Verleid mensen om op je video te klikken met een custom tumbnail (YouTube startafbeeling) en verwijs in je video naar andere interessante video's die je hebt upgeload. YouTube heeft hier handige kant-en-klare CTA knoppen voor, waarmee je eenvoudig video's aan elkaar linkt. 

Stop niet na het uploaden

Naast een zoekmachine is YouTube ook een social media. Veel sociale interactie rondom je video draagt bij aan een betere positie op YouTube. Interactie houdt in dat mensen de video bekijken, reacties plaatsen en beoordelen. Als veel mensen met je video bezig zijn, dan ziet YouTube je video als relevant en geeft het een betere ranking. De meeste video seo acties kan je voor het uploaden doen, maar interactie volgt pas daarna. Daarom is het belangrijk niet te stoppen na het uploaden. YouTube gebruikt de eerste twee dagen om te bepalen wat de startpositie in de zoekresultaten wordt. Zorg daarom de eerste twee dagen voor zoveel mogelijk interactie bij je YouTube video. Hoe hoger je start, hoe sneller je een top positie op YouTube krijgt. Gebruik collega’s om de interactie te boosten. Vraag of ze de YouTube video bekijken, beoordelen en een reactie plaatsen. Probeer ook abonnees te werven op je YouTube bedrijfskanaal. Abonnees worden meteen op de hoogte gesteld van nieuwe YouTube video’s. Je hebt dan dus meteen publiek voor je nieuwe video.

3 aanvullende tips

1. Voeg je websitelink toe als tweede zin van de YouTube omschrijving. De tweede zin is overal op YouTube zichtbaar. Iedereen kan dan altijd door klikken naar je website.

2. Vraag dealers of zakelijke relaties ook om je YouTube video op hun website te zetten of via hun social media te delen. Hoe meer webstite je video insluiten, hoe relevanter de video wordt voor YouTube.

3. Als je reacties of beoordelingen krijgt, reageer daar op. Dit zorgt vaak voor een korte dialoog en verhoogt de interactie rondom je video.

Social Media Marketo heeft een YouTube cheat sheet infographic gemaakt die je een overzicht geeft hoe je een video op YouTube upload.

Benieuwd hoe wij onderscheidende films maken?

Introductiepakket

Hoe maak ik mijn YouTube video vindbaar?

Ken je het geheim
van succesvolle video's? 

 

Aanpak voor succesvolle video's.


Vertel me meer. »

Video marketing
»