6 tips voor een video testimonial mét voorbeeld referentie

04 oktober 2018

Een testimonial waarin een klant positief is over je bedrijf en wat je voor hen betekend hebt, is overtuigende content. Wat werkt nu beter dan het woord van de klant? Tip: maak een video testimonial. Een video testimonial maakt een referentie persoonlijk, professioneel en aantrekkelijk. Maar we kennen ook allemaal wel een voorbeeld waarin een stamelende klant een half samenhangend verhaal verteld. Gewoon een klant voor de camera zetten is dus geen garantie voor succes. Hoe maak je dan een sterke testimonial video? Wij geven 6 tips om een professionele video testimonal te maken.

1. Gebruik het verhaal van de klant

Deze eerst tip vormt de basis van iedere video testimonial: gebruik het verhaal van de klant. Een boodschap breng je het beste over door het als een verhaal te vertellen: storytelling. Waar liepen ze tegen aan, hoe heeft jouw bedrijf ze daarmee geholpen en wat heeft dat opgeleverd? Door de verhaallijn op te bouwen volgens de probleem-oplossing-resultaat structuur wordt de video testimonial interessant en speel je in op nieuwsgierigheid. Zeker bij video voor B2B bedrijven is dit een goede aanpak, want er zijn vast meer organisaties die tegen vergelijkbare problemen aanlopen. Met zo'n boodschap houdt je hun aandacht vast.

Voor Cad & Company maakten we een testimonal waarin de klant vertelt over een project.

2. Kies de juiste interviewstijl

Interviews kunnen natuurlijk niet ontbreken in een testimonial video. Over tips voor een goed interview kan je zo nog een blog wijden, zoveel is er over te vertellen. Nu houden we het even bij de keuze in verschillende interviewstijlen. De ene stijl is niet persé beter dan de andere. Het is maar net wat je wilt en waar je naar opzoek bent. Je kan kiezen voor een ‘scripted’ stijl. Hierin werk je de antwoorden van tevoren uit en houdt de klant zich aan dit script. Het voordeel is dat je het precies krijgt hoe je het bedacht hebt, maar het nadeel is dat het soms wat gemaakt kan zijn. Je kan ook kiezen voor de ‘organic’ stijl. Met deze interview-stijl laat je alles open. Je bereidt alleen de vragen voor, maar de klant geeft antwoorden zoals hij die wil geven. Veel authentieker, maar het risico is dat niet alles verteld wordt of zaken vergeten worden. Een goede voorbereiding is bij deze stijl essentieel. En dan heb je nog de midden weg, de ‘guided’ stijl. Je bereidt de interviews wel volledig voor – vragen en antwoorden – maar de klant hoeft niet tekst vast te zijn en kan in zijn eigen woorden antwoorden. Dit is de meest gekozen variant.

3. Zorg voor een interessante context

Een video testimonial heeft interessant beeld nodig. Zorg daarom voor een interessante context. Dit kan een mooie locatie zijn of interessante werkzaamheden. Een video die volledig uit interviewbeelden bestaat of uit beelden van een kantoor is niet echt sprankelend. Op zoek gaan naar een mooie context is dus de moeite waarde. Het moet natuurlijk wel altijd relevant zijn voor het onderwerp. 

Een eigen testimonial video?

Testimonial video maken

 4. Selecteer de juiste personen

Denk goed na wie je vraagt om mee te werken aan de video. Sommige mensen slaan compleet dicht voor de camera. Dat wordt dan geen soepel interview. Het is moeilijk inschatten van tevoren, maar er zijn wel aanknopingspunten. Ten eerste moet degene enthousiast zijn om mee te doen. Als iemand geen zin heeft of erg terughoudend is, gaat het nooit werken. Daarnaast is het vaak een goed teken als de betreffende persoon gewend is om te presenteren of voor groepen te spreken. Dan zal het interviewen waarschijnlijk ook redelijk goed gaan, al weet je het nooit zeker. En de personen die je vraagt moeten er tijd voor vrij maken. Een video testimonial maken kost tijd. Een uur is zo weg en tijdsdruk is zelden goed voor de cameraprestaties van mensen.

Een videotestimonial kan ook eenvoudig zijn. Het belangrijkste is dat het authentiek is.  

5. Maak een combi van klant en leverancier

In een referentie video laat je de klant aan het woord, maar vergeet jezelf ook niet. Jij – de leverancier – doet er namelijk ook toe. Net zo belangrijk als het product of de dienst is de samenwerking. Breng die dus ook in beeld door opnames te maken, waarin jij met de klant samen bent. Het is ook een uitgelezen kans om je eigen expertise te tonen en autoriteit naar voren te brengen.

6. Benut de video testimonial optimaal

Er zijn veel mogelijkheden om het maximale uit de testimonial video te halen. Maak bijvoorbeeld ook een geschreven variant van de referentie en gebruik stills van de videobeelden als foto bij dit artikel. Of maak een korte versie voor op social media. Maak een korte teaser die bijvoorbeeld alleen het probleem of het resultaat behandelt, zo de aandacht trekt op social media en mensen naar je website trekt om de volledige testimonial te bekijken.

Interesse in een eigen testimonial video?

Testimonial video maken

6 tips voor een video testimonial mét voorbeeld referentie

Ken je het geheim
van succesvolle video's? 

 

Aanpak voor succesvolle video's.


Vertel me meer. »

Video marketing
»