Wat kost een animatievideo?

03 maart 2022

Wat zijn de kosten van een animatievideo? Een vraag waar veel marketeers en communicatiemanagers tegen aanlopen bij het maken van hun marketing-plannen. Een offerte aanvragen is vaak een eerste stap, maar kan nog even te vroeg zijn in die eerste fase van budgetten opstellen. Een indicatie van de kosten van een explanimation is dan nog even genoeg. Daar helpen wij graag bij. In dit artikel leggen we uit wat de tarieven voor een animatievideo zijn en wat erbij komt kijken.  

In dit artikel:


 

Kosten indicatie voor een explanimation

Uitleganimaties maken is maatwerk. En vakwerk. De grootste factor die de prijs van een explainmation bepaalt, is tijd. Hoeveel tijd is de animator bezig met het maken van de video?

Het proces voor het produceren van een animatievideo bestaat uit 3 fases. Pre-productie, productie en post-productie. Iedere fase kost de animator tijd.

 Deze stappen doorlopen we in onze proces

Een animatie maken, vraagt dus best wat uren werk. En iedere video is maatwerk. Het is dus geen kwestie van ‘Copy-Paste’. Iedere stap wordt op maat voor de opdrachtgever uitgewerkt.

Maar voor ieder project doorlopen we wel hetzelfde proces, waardoor er wel een kostenindicatie te geven is. Het gaat om complete explanimation laten maken van 1 minuut met muziek. Hieronder tref je een overzicht van de tarieven van 2023.


 Tarieven 2024

Animatievideo van 1 minuut
3.450 euro (vanaf)
Professionele voice-over 400 euro (vanaf)
Uitgebreider stijlontwerp 800 euro (vanaf)
Sound design 400 euro (vanaf)
Ondertiteling 100 euro (vanaf)
15 sec. extra  300 euro (vanaf)

 


 
 Dit is inbegrepen in de vanaf prijs voor een animatie:
  • Advies voor een goede plan van aanpak
  • Script op maat met sterke storytelling
  • Stijl op maat o.b.v. logo en huisstijl
  • Animatie van 1 minuut met muziek
  • Professioneel voice-over door stemacteur
  • Aanpassingsrondes inbegrepen

Voorbeeld ter indicatie 

Het voorbeeld hieronder is een animatievideo die wij volgens dit vanaf prijs hebben gemaakt. Als extra opties is hier wel nog sound design aan toegevoegd en een voice-over. Dit wordt bij het budget opgeteld. Ook is de de animatie langer dan 1 minuut, waarvoor een extra prijs wordt berekend.

Bekijk dit voorbeeld van een animatie in lijn met de vanaf prijs, aangevuld met drie extra modules.


Interesse in een animatievideo?

Start hier jouw offerte.

 

Wat bepaalt het tarief van een animatievideo?

 

Pre-productie | 2 dagen

Een goede start is het halve werk. Goed nadenken over de boodschap en dit vertalen naar een creatief, sterk script is de basis van een effectieve video. In ons proces reserveren we hier dus ook voldoende tijd voor. Het begint met een project kick-off waarin we alle input met de opdrachtgever bespreken. Dit doet onze videostrateeg. Daarna brieft hij het team van regisseur en animator. De regisseur werkt het script uit, de animator ontwerpt een stijlvoorbeeld. Dit stijlvoorbeeld is een eerste ontwerpvoorstel voor hoe de animatie qua illustratie – en dus visualisatie – eruit gaat zien. Er zijn veel animatiestijlen waaruit gekozen kan worden. Voor deze fase houden we plusminus 1,5 dag aan qua urenbegroting.

Voorbeeld van een animatie met een maatwerk stijl

Productie | 2 dagen

Als de basis gelegd is met een goedgekeurd script en een ontwerp dat in de smaak valt, start de productiefase. In deze fase wordt alles geproduceerd dat nodig is voor de video. Voor een animatievideo laten maken is dit de fase waar de meeste tijd in gaat zitten. 

We maken nu een storyboard. Het storyboard is de video in stilstaande afbeeldingen uitgewerkt. Alle ‘assets’ zijn dan al ontworpen en in een compositie verwerkt. Het storyboard geeft een goed beeld wat de animatie laat zien.

Is het storyboard goedgekeurd, dan start het animeren. Dit is de stap in het proces waarin de video tot leven komt en alles echt gaat bewegen. De animator creëert animaties en effecten en maakt de sequentie. De sequentie is de montage van alle scènes tot eindresultaat. Deze fase vraagt ongeveer 2 dagen werk.

Onze animator creeërt illustraties en schets zijn eerste ideeën uit op papier.

Post-productie | 1,5 dag

De post-productie is de afrondingsfase. Hierin worden alle details tot in de puntjes uitgewerkt. De feedback van de opdrachtgever is hierin leidend. Tijdens deze stap krijg je meerdere versies van de animatie te zien en passen we die telkens aan op basis van jouw input. In deze fase doen we ook de audio, zoals het toevoegen van een voice-over en de definitieve keuze in de muziek.

 

Waarom is de ene animatie duurder dan de andere?

Ook hier is maatwerk het antwoord. Vergelijk het met het kopen van een nieuwe keuken. Voor een standaard keuken is goed een soort gemiddelde prijs vast te stellen. Maar iedereen wil net toch weer iets anders. Een ander frontje. Een dikker aanrechtblad. De ene keuken is groter dan de andere natuurlijk. En ga zo maar door.

Hetzelfde geldt dus voor een het werk van een animatie studio. De wensen van een opdrachtgever bepalen uiteindelijk het budget. Een animatie van 2,5 minuut is nu eenmaal duurder dan een video van 1 minuut. En een animatie met een complex ontwerp - dus uitgebreide illustraties met veel detail - is nu eenmaal ook meer werk. En is dus duurder.

Neem het voorbeeld hieronder. Dit is een animatie in Cineastisch stijl met een kenmerkend ontwerp. We gebruiken hierin veel verschillende shots. Je kijkt niet lang naar hetzelfde beeld. Dus hiervoor zijn veel illustraties nodig en het is veel animatiewerk. Zo'n video vraagt een hoger budget dan een meer standaard video zoals bovenstaand voorbeeld. In ons portfolio is een grote variatie aan animaties te zien. 

Dit is een animatie met uitgerbeide ontwerpstijl, wat dus ook meer werk van onze animator vraagt. 

Een animatie is een investering 

Een animatievideo is een investering in jouw marketing. Het is jaren lang te gebruiken en versterkt op die manier jouw marketing dus ook structureel. Het is ook breed inzetbaar. Van website tot social media en van beurs tot verkooppresentatie. Het is dus ook nog een marketing-brede tool, die meerdere kanalen versterkt. 

Gemiddeld worden onze animaties 3 tot 5 jaar gebruikt. Een simpel berekening zet de kosten snel in een ander in een ander licht. Stel de animatie kost 4.000, dan liggen de maandelijkse kosten tussen de 65 en 110 per maand. Voor dat bedrag wordt jouw site beter vindbaar, verhoog je de conversie op campagnes en ondersteun je vertegenwoordigers in hun sales.  

Bijna 90% van de ondervraagde marketeers geven aan dat video een
positieve Return on Investment heeft. 

Bij het selecteren van een video agency is dit prijs vaak leidend. En dat is logisch. Het moet passen bij het budget. Maar zet dit ook in perspectief. Een animatiestudio die 1.000 duurder is, is maar 15 tot 30 euro per maand duurder bij een inzet van 3 tot 5 jaar. Levert die animatiestudio een betere video, dan is dat dus al snel de moeite waard. 

Nieuwsgierig naar een eigen animatie?

Wij helpen je graag op weg bij het uitwerken van een eigen animatie. Doe inspiratie op door voorbeelden van animaties te kijken. Wil je echt al wat concreter over een project praten, dan plannen we graag een vrijblijvend gesprek in. Daarin beantwoorden we je vragen en denken we alvast mee over de invulling van jouw video. Heb je interesse, dan plannen we een vervolggesprek in. Ook nog vrijblijvend. Hierin stellen we dan een videoplan op met offerte op maat. Neem gerust contact op voor vragen of het inplannen van een afspraak. Of vraag vrijblijvend een offerte aan.

  

Wil jij een animatievideo?

Start hier jouw offerte

Wat kost een animatievideo?

Ken je het geheim
van succesvolle video's? 

 

Aanpak voor succesvolle video's.


Vertel me meer. »

Video marketing
»