Wat kost een animatievideo?

03 maart 2022

Wat zijn de kosten van een animatievideo? Een vraag waar veel marketeers en communicatiemanagers tegen aanlopen bij het maken van hun marketing-plannen. Een offerte aanvragen is vaak een eerste stap, maar kan nog even te vroeg zijn in die eerste fase van budgetten opstellen. Een indicatie van de kosten van een explanimation is dan nog even genoeg. Daar helpen wij graag bij. In dit artikel leggen we uit wat de prijs voor een animatievideo is en wat erbij komt kijken.  

Wat bepaalt de prijs van een animatievideo?

Uitleganimaties maken is maatwerk. En vakwerk. De grootste factor die de prijs van een explainmation bepaalt, is tijd. Hoeveel tijd is de animator bezig met het maken van de video?

Het proces voor het produceren van een animatievideo bestaat uit 3 fases. Pre-productie, productie en post-productie. Hieronder zie je een overzicht van deze fases en welke stappen doorlopen worden. Iedere fase kost de animator tijd.

 Deze stappen doorlopen we in onze proces

Pre-productie | +/- 1,5 dag

Een goede start is het halve werk. Goed nadenken over de boodschap en dit vertalen naar een creatief, sterk script is de basis van een effectieve video. In ons proces reserveren we hier dus ook voldoende tijd voor. Het begint met een project kick-off waarin we alle input met de opdrachtgever bespreken. Dit doet onze videostrateeg. Daarna brieft hij het team van regisseur en animator. De regisseur werkt het script uit, de animator ontwerpt een stijlvoorbeeld. Dit stijlvoorbeeld is een eerste ontwerpvoorstel voor hoe de animatie qua illustratie – en dus visualisatie – eruit gaat zien. Er zijn veel animatiestijlen waaruit gekozen kan worden. Voor deze fase houden we plusminus 1,5 dag aan qua urenbegroting.

Voorbeelden van ontwerpen voor animatiesvoorbeelden van ontwerpen voor animaties

Productie | +/- 2 dagen

Als de basis gelegd is met een goedgekeurd script en een ontwerp dat in de smaak valt, start de productiefase. In deze fase wordt alles geproduceerd dat nodig is voor de video. Voor een animatievideo laten maken is dit de fase waar de meeste tijd in gaat zitten. 

We maken nu een storyboard. Het storyboard is de video in stilstaande afbeeldingen uitgewerkt. Alle ‘assets’ zijn dan al ontworpen en in een compositie verwerkt. Het storyboard geeft een goed beeld wat de animatie laat zien.

Is het storyboard goedgekeurd, dan start het animeren. Dit is de stap in het proces waarin de video tot leven komt en alles echt gaat bewegen. De animator creëert animaties en effecten en maakt de sequentie. De sequentie is de montage van alle scènes tot eindresultaat. Deze fase vraagt ongeveer 2 dagen werk.

Onze animator creeërt illustraties en schets zijn eerste ideeën uit op papier.

Post-productie | +/- 1 dag

De post-productie is de afrondingsfase. Hierin worden alle details tot in de puntjes uitgewerkt. De feedback van de opdrachtgever is hierin leidend. Tijdens deze stap krijg je meerdere versies van de animatie te zien en passen we die telkens aan op basis van jouw input. In deze fase doen we ook de audio, zoals het toevoegen van een voice-over en de definitieve keuze in de muziek.

Kostenindicatie voor een explanimation

Een animatie maken, vraagt dus best wat uren werk. En iedere video is maatwerk. Het is dus geen kwestie van ‘Copy-Paste’. Iedere stap wordt op maat voor de opdrachtgever uitgewerkt.

Maar voor ieder project doorlopen we wel dit proces. Een kostenindicatie op basis van een gemiddeld project is dus zeker te geven. Wij werken hiervoor met een startpakket voor een complete explanimation laten maken incl. muziek. Hieronder tref je een overzicht van ons startpakket en een prijsindicatie.

 Interesse in een eigen animatievideo?

Meer over animaties laten maken

 Startpakket animatie +/- €3.600:
  • Advies van onze videostrateeg
  • Script op maat door onze regisseur
  • Stijl op maat door onze animator
  • Animatie van 1,5 minuut door onze animator
  • Basis logo animatie
  • Rechtenvrije muziek
  • 3 gratis aanpassingsrondes per processtap

Het voorbeeld hieronder is een animatievideo die wij volgens dit startpakket hebben gemaakt. Als extra opties is hier wel nog een voice-over en sound design aan toegevoegd. Dit wordt bij het budget opgeteld. Ook is de de animatie langer dan 1,5 minuut, waarvoor een extra prijs wordt berekend.

Bekijk dit voorbeeld van een animatie in lijn met ons startpakket. Aangevuld met drie extra modules.

Waarom is de ene animatie duurder dan de andere?

Ook hier is maatwerk het antwoord. Vergelijk het met het kopen van een nieuwe keuken. Voor een standaard keuken is goed een soort gemiddelde prijs vast te stellen. Maar iedereen wil net toch weer iets anders. Een ander frontje. Een dikker aanrechtblad. De ene keuken is groter dan de andere natuurlijk. En ga zo maar door.

Hetzelfde geldt dus voor een het werk van een animatie studio. De wensen van een opdrachtgever bepalen uiteindelijk het budget. Een animatie van 2,5 minuut is nu eenmaal duurder dan een video van 1 minuut. En een animatie met een complex ontwerp - dus uitgebreide illustraties met veel detail - is nu eenmaal ook meer werk. En is dus duurder.

Neem het voorbeeld hieronder. Dit is een animatie in Cineastisch stijl met een kenmerkend ontwerp. We gebruiken hierin veel verschillende shots. Je kijkt niet lang naar hetzelfde beeld. Dus hiervoor zijn veel illustraties nodig en het is veel animatiewerk. Zo'n video vraagt een hoger budget dan een meer standaard video zoals bovenstaand voorbeeld. In ons portfolio is een grote variatie aan animaties te zien. 

Dit is een animatie met uitgerbeide ontwerpstijl, wat dus ook meer werk van onze animator vraagt. 

Nieuwsgierig naar een eigen animatie?

Wij helpen je graag op weg bij het uitwerken van een eigen animatie. Doe inspiratie op door voorbeelden van animaties te kijken. Wil je echt al wat concreter over een project praten, dan plannen we graag een vrijblijvend gesprek in. Daarin beantwoorden we je vragen en denken we alvast mee over de invulling van jouw video. Heb je interesse, dan plannen we een vervolggesprek in. Ook nog vrijblijvend. Hierin stellen we dan een videoplan op met offerte op maat. Neem gerust contact op voor vragen of het inplannen van een afspraak. Of vraag vrijblijvend een offerte aan.

 

 

Benieuwd naar een eigen animatievideo?

Animatie laten maken

Wat kost een animatievideo?

Vraag nu
gratis aan:

Introductiepakket

Introductiepakket
»