Software of applicaties uitleggen met een animatievideo

19 september 2017

Slimme software en applicaties maken ons dagelijks leven eenvoudiger. Zowel voor zakelijke gebruikers als voor consumenten zorgen software oplossingen ervoor dat werkzaamheden of activiteiten sneller of beter gedaan worden. En dat bespaart tijd, geld en energie. Niet verwonderlijk dat er steeds meer apps en toepassingen op de markt komen. De ICT bedrijven die deze diensten aanbieden lopen vaak tegen de uitdaging aan om hun vernieuwende software eenvoudig en helder uit te leggen: wat doet jouw applicatie en wat levert het de klant op? Steeds meer ICT bedrijven laten daarom een uitleganimatie maken.

Denk vanuit de klant

De basis om software of applicaties goed uit te leggen is om te denken vanuit de klant of gebruiker. Vaak is software ontwikkeld om een specifiek probleem van mensen op te lossen. Hoe goed je software dit probleem oplost, geeft je applicatie zijn bestaansrecht. Gebruik dit principe om de meerwaarde van je software concreet te maken. Wat los je op voor ze?

Maak dus niet de fout om alleen maar over je unieke features en functionaliteiten te praten. Dit zegt de meeste klanten niets of weinig. Zij moeten zelf dan de vertaalslag maken en bedenken welke mogelijkheden die features bieden. Bij een enkele functionaliteit gaat dat vaak nog wel, maar de overkoepelende meerwaarde van een set aan features is meestal niet te overzien voor klanten. Daar moet je ze een beetje mee helpen.

Als animatiestudio verdiepen we ons eerst in de klant en werken van goede ideeën uit.

Formuleer die meerwaarde zo concreet en simpel mogelijk. Verplaats je hierbij weer in de klant en gebruik taalgebruik dat zij gewend zijn. Lever je software voor een specifieke branche bijvoorbeeld, dan doe je er goed aan je te verdiepen in de woordenschat van deze klanten. Op die manier sluit je uitleg perfect aan bij de wereld van de klant.

Software uitleggen met een animatievideo

Een heldere uitleg is één van de voordelen van animatie video's. Ee uitleg uitwerken is één, dit kort en krachtig overbrengen is twee. En zeker tegenwoordig is het extra lastig om je verhaal goed over te brengen. Klanten komen namelijk op veel verschillende manieren met je bedrijf of product in aanraking. Je zal niet de gelegenheid krijgen om het iedereen 1-op-1 uit te leggen. En of je daar tijd voor hebt, is vraag twee. Veel klanten zullen informatie over je software of applicatie online verkrijgen. Om daar slechts te vertrouwen op tekst is een fout die je niet meer moet maken. Met een animatievideo maak je jouw uitleg visueel.

Benieuwd naar een eigen animatievideo?

animatievideo maken

 

Ruim 60% van de mensen is visueel ingesteld en begrijpt, onthoud en volgt een verhaal beter als dit visueel is. Een animatie laten maken zorgt ervoor dat je de software en de meerwaarde helder uitlegt door het te visualiseren. Werk hierbij ook weer vanuit het basis principe: welke probleem los je op? Verreweg de meeste kijkers klikken de video weg in de eerste 20 seconden. Deze 20 seconden is dus jouw ‘Time Window’ om je klanten te boeien. Schets daarom het probleem dat jouw software oplost in de eerste 20 seconden zodat je de kijker direct weet te triggeren. Daarna vertel je hoe jouw software dit probleem oplost.

Vaak helpt het om in scenario’s te denken. Door een scenario te schetsen maak je jouw verhaal concreet en help je klanten om de vertaalslag te maken. Een scenario geeft kijkers vaak inspiratie en stelt hen in staat om je uitleg ook naar hun eigen situatie te vertalen. Het is belangrijk uit de animatiestijlen het juiste ontwerp te kiezen. De stijl bepaald ook mede de prijs van een explanimation. Hoe uitgerbeider de stijl, hoe meer tijd dit vraagt. 

Voorbeeld van BigData Republic

BigData Republic heeft ons een explanimation laten maken die vertelt wat Big Data voor bedrijven kan beteken. Hier vertellen we in de eerste 20 seconden het probleem; veel Big Date bedrijven zijn voornamelijk gefocust zijn op de data zelf... en niet wat die data vertelt. Dat is waar Big Data Repulic in beeld komt. Zij helpen bedrijven hun data te vertalen naar waardevolle inzichten. Vervolgens laten we 3 scenario’s zien waarin inzichten op basis van data concrete meerwaarde voor een bedrijf leveren.

Bekijk de explanimation voor BigData Republic

Voorbeeld van Dunavie

Woningcorporatie Dunavie wilde een uitleganimatie maken om een online applicatie te presenteren, waarmee mensen zelf hun huurhuis kunnen verduurzamen. Ook hier richten we ons in de eerste 20 seconden op het probleem, in dit geval dat het verduurzamen van je huis vaak een wens is en blijft doordat je niet weet waar je moet beginnen. Vervolgens laten we zien hoe de applicatie van Dunavie dit makkelijk maakt.

Bekijk de animatievideo van Dunavie

Interesse in een eigen animatievideo?

Animatie laten maken

Software of applicaties uitleggen met een animatievideo

Ken je het geheim
van succesvolle video's? 

 

Aanpak voor succesvolle video's.


Vertel me meer. »

Video marketing
»