4 situaties waarin een animatievideo onmisbaar is.

24 april 2014

Een uitleganimatie is perfect om de voordelen van diensten in beeld te brengen of uit te leggen hoe zaken in zijn werk gaan. Strakke, frisse animaties houden de aandacht vast en maken het verhaal begrijpelijk voor de kijker. Een belangrijk voordeel is dat een animatievideo zaken visueel kan maken die niet of lastig met foto of video vast te leggen zijn. Dat maakt zo'n animatie voor specifieke marketingdoelstellingen perfect. In dit artikel bespreken we 4 situaties waarin een uitleganimatie onmisbaar is.

1. Uitleggen van zakelijke diensten

Veel zakelijke dienstverleners krijgen vragen van klanten hoe hun dienstverlening precies werkt en wat de toegevoegde waarde is. Vragen waar zakelijke dienstverleners vaak mee worstelen, omdat het om complexe materie gaat en klanten niet altijd genoeg kennis in huis hebben. Daarom schakelen ze juist experts in. CRM software, financiële producten of ICT technologie; het zijn allemaal zaken die voor klanten abstract en geen goed beeld bij hebben. Als marketeer kan je niet enkel vertrouwen op tekstuele uitleg op de website. Het spreekt niet tot de verbeelding en is vaak te langdradig. Film opnames maken is in deze situatie vaak onaantrekkelijk: beelden van kantoren en computerschermen zijn niet echt sexy.

Een animatievideo maakt hier het verschil. Met duidelijke animatie kan je jouw dienst helder leggen. Een animatievideo is in dit geval perfect, omdat je daarbij niet gebonden bent aan echte situaties om in beeld te brengen. In een uitleganimatie kan je met personages werken, gemakkelijk verschillende locaties maken en kan je abstracte zaken helder visualiseren. Zo begrijpen klanten sneller en beter hoe jouw dienst werkt en de voordelen die het biedt. Een veel gehoorde opmerking is dat animaties kinderachtig zijn. Dat is niet noodzakelijk zo. Er zijn veel animatiestijlen te kiezen, waaronder ook ontwepren met een strakke, zakelijke uitstraling. 

Bekijk het voorbeeld van PlanMen

Voor PlanMen onwikkelde we een animatievideo die de meerwaarde en aanpak van hun dienstverlening toelicht. De personages zijn gebaseerd op echte medewekers van PlanMen. Iedere stap van het proces lopen we kort door, zodat de aanpak van PlanMen duidelijk is en klanten begrijpen hoe de meerwaarde wordt gerealiseerd. 

2. Presenteren van technische producten/machines

Technologie is vaak vrij complex. Hoe geavanceerder de techniek, hoe lastiger het vaak is om uit te leggen hoe het werkt. Desondanks willen klanten vaak weten hoe de techniek in elkaar steekt. Dit kan lastig in beeld te brengen zijn. Bijvoorbeeld omdat het binnen in een machine zit, de techniek zich op plekken bevindt waar je niet kan komen of dat alles nog op de tekentafel ligt en er niets te filmen valt. Een technische animatie brengt hier uitkomst. Op basis van technologische computer tekeningen wordt de machine, de constructie of het apparaat nauwkeurig nagemaakt en het proces nagebootst, zodat de klant precies kan zien hoe de machine werkt. Een technische 3D animatie brengt technologische innovaties en technische processen in beeld en licht die op een eenvoudig manier toe. De voordelen van een technische animatie maken het een effectieve marketing tool. 

Bekijk het voorbeeld voor Optics11

Voor Optics11, een ontwikkelaar voor geavanceerde meet- en onderzoeksintrumenten, hebben we een 3D animatie gemaakt die de voordelen en werking van nieuwe technologie uitlegt. In de animatievideo bestaat uit 3D CAD animaties gecombineerd met 2D van grafieken en titels. De foto-realistische modellen en 3D camerabewegingen brengen het product tot leven en hebben een spectaculair effect. 

3. Toelichten van beleid, strategie of jaarplannen

Goed beleid uitstippelen is één, het succesvol uitvoeren is twee. En bij dat laatste is het belangrijk dat de hele organisatie achter het nieuwe beleid of de nieuwe strategie staat. Het is de uitdaging om de plannen die vaak door het management zijn uitgwerkt, helder over te brengen aan de rest van de mensen. Je kan je voorstellen dat een dik rapport in management taal niet gaat werken. Dat wordt op zijn best even snel doorgebladerd. Met een animatie video kan je de kern van het nieuwe beleid visualiseren, uitleggen waarom het nodig is en laten zien hoe het de huidige situatie gaat verbeteren. Ook hier is de kracht van een animatie dat je ideeën of toekomstscenario's kan schetsen. Zaken die zich lastig laten filmen... Dat is nu net één van de voordelen van animaties, dat visueel alles mogelijk is. 

Bekijk het voorbeeld van Woonplus

Voor WoonPlus hebben we een animatie gemaakt die de vernieuwingen toelicht die opgenomen zijn in hun nieuwe jaarplan. Het creatieve concept is dat we letterlijk het jaarplan openslaan en dan de vernieuwingen presenteren. Dit doen we door het schetsen van scenario's die laten zien hoe het nieuwe beleid tot uiting komt. We combineren een algemene verteller met acterende personages om zo de aandacht van kijkers vast te houden.

4. Presenteren van een online applicatie

Tegewoordig gebruiken steeds meer bedrijven en organisaties online applicaties om processen te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een webshop met bestelconfigurator, een mobiele app of een e-learning platform. Om klanten en medewerkers te overtuigen om met de applicatie aan de gang te gaan of om ze gebruiksinstructies te geven, is een explanimation een effectieve communicatie tool. Met zo'n uitleganimatie leg je uit welke voordelen de applicatie biedt en hoe het werkt. Lastig en saai om te filmen, maar wel heel goed te visualiseren met een animatie.
 
Bekijk het voorbeeld van Dunavie

Voor woningcorporatie Dunavie maakten we een explainer video die een nieuwe online applicatie uitlegt. Via de online applicatie kunnen huurders van de woningcorporatie hun huis verduurzamen door zelf te kiezen op welke manier. De ene huurder wil zonnepanelen, de andere betere isolatie. De animatie doorloopt het proces en legt de voordelen van de applicatie uit.

 

Hoe helpt Playforward

Ja, een eigen animatie zou fantastisch zijn. Wij begrijpen dat je daar nog wel vragen over hebt. Waar begin ik? Hoe maak ik video's die mensen willen zien? En wat zijn de kosten van een animatievideo?

Wij animaties op maat die duidelijk uitleg en er fantastisch uitzien. Samen werken we aan een goede strategie, onze regisseur werkt sterke storytelling uit in een scirpt en we leveren een totaalpakket aan content.  

Het hele proces is bij ons in huis. Aan de slag? neem dan contact op. Wij denken graag mee en helpen je snel verder. 

Benieuwd hoe wij onderscheidende animaties maken?

Introductiepakket aanvragen

4 situaties waarin een animatievideo onmisbaar is.

Ken je het geheim
van succesvolle video's? 

 

Aanpak voor succesvolle video's.


Vertel me meer. »

Video marketing
»