Ins & Outs van Social Video: 7 Best Practices!

10 februari 2021

Een social video is een video die speciaal gemaakt is voor de inzet op social media. Inmiddels zie je op bijna ieder platform video's in jouw tijdlijn. Dat is een trend die voorlopig nog wel even blijft. Dus wat moet je weten over social video? Duik in de Ins & Outs van Social Video met interessante cijfers, ‘Best Practices’ en handige tips.

De cijfers liegen niet: Social Video maakt impact

Bedrijven zetten social video's in voor hun marketing. Maar werkt dat eigenlijk wel? De cijfers zeggen van wel. Zo worden video's op social media sneller gedeeld dan andere type post.

De kans is 2x zo groot dat men een video deelt met vrienden dan andere type content.

En vrijwel alle bedrijven geven aan dat zij nieuwe klanten binnenhalen met social video's.

93% van de merken heeft een nieuwe klant binnengehaald door een video op social media

Het is dan ook niet verwonderlijk dat een grote meerderheid video's gebruikt op social media.

79% van de markteers gebruikt facebook als kanaal voor video marketing.

Soms bestaat er het beeld dat social media vooral voor consumentenmarketing is, maar dat is allang niet meer zo. Veel bedrijven en zakelijk professionals zijn ook actief op sociale platformen, zoals Linkedin. En ook daar wordt massaal ingezet op social video.

87% van de marketeers op Linkedin zegt dat het platform een effectief kanaal is voor video marketing.

Best Practice #1: Native Uploads

In de begintijd van social media kon je niet op alle platformen een video uploaden. Toen publiceerde je een bedrijfsfilm op Youtube en die link deelde je vervolgens via alle andere kanalen. Inmiddels bieden alle social media de mogelijkheid om direct een video op het platform te uploaden. Dit noemen we ‘Native Uploads'. Video verovert daarmee social media. Het gaat zelfs zover dat de nieuwste sociale platformen vrijwel alleen maar gericht zijn op video, zoals SnapChat en TikTok.

Het delen van een YouTube-linkje is dan ook sterk af te raden. De kanalen geven allemaal voorkeur aan video's die direct geüpload zijn en geven deze ook voorrang in hun algoritmes. Bij video's op Linkedin hebben ‘Native’ video's bijvoorbeeld ‘Autoplay’, waarbij de video automatisch begint met spelen in de tijdlijn. Dit valt extra op en genereert meer views. Bij een Youtube-link gebeurt dat niet. Op die manier trekken de platformen hun eigen video's voor om jou te verleiden deze direct te uploaden. En dat is ook precies de reden dat je voor 'Native Uploads’ moet kiezen. Het valt meer op, is gebruiksvriendelijker (zeker mobiel) en creëert daarmee meer 'Views’ en ‘Engangement’. Dus direct uploaden op Facebook en Instragram. En bij video voor B2B bedrijven is Linkedin onmisbaar en ook daardaar is het direct uploaden van video's de 'Best Practice'

Een nadeel van ‘Native Uploads’ is dat de statistieken niet meer op één platform verzameld worden. Je zult bij ieder kanaal de prestaties van de video's moeten bijhouden. Maar dat biedt ook kansen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat bepaalde content het beter doet op het ene platform dan het andere. Op die manier leer je jouw video's steeds beter af te stemmen op het kanaal waar je publiceert en dat levert uiteindelijke alleen maar betere resultaten op.

Via social media wordt veel video gekeken, voornamelijk op smartphones.

Best Practice #2: Horizontaal of Verticaal?

Video's kan je in verschillende formaten of oriëntaties gebruiken. Social media zijn bij uitstek media die via smartphones gebruikt worden en daaruit is de verticale video ontstaan.

De kans is 1,5x groter dat mensen dagelijks video kijken op hun smartphone dan op een computer.

Een verticale video wordt ook wel een staande video of ‘portrait’ video genoemd. Traditioneel zijn video's horizontaal, ook wel liggend of 'landscape genoemd. Bij verticale video's neemt de video de vorm van een smartphone aan, als het ware. Om de video beeldvullend te kijken, hoef je dan de smartphone niet meer te draaien; de video is direct al beeldvullend. Zo valt het lekker op.

Het is belangrijk hier rekening mee te houden, want steeds meer mensen kijken video’s op hun mobiele telefoon via social media. Op Instagram en Facebook is een verticale video wel echt een ‘Best Practice’. Op Linkedin is het iets minder belangrijk.

Een verticale, social video die wij maakten voor een campagne van vtwonen.

Best Practice #3: Houd het kort

Wat is de ideale lengte van een video? Dat is een vraag die zo vaak gesteld wordt. En het echte, eerlijke antwoord is: die ideale lengte bestaat niet. Althans, niet één specifieke lengte. De ideale lengte van een video hangt af van het soort video, het doel, de doelgroep en het kanaal waarop de video geplaatst wordt.

Voor social media is wel een simpele stelregel te hanteren: kort, korter, kortst. En daarmee bedoelen we 1 minuut of korter. Langere video’s zijn vrijwel altijd af te raden. Alleen Youtube en Live-stream video's zijn een uitzondering. Op vrijwel alle andere social media kanalen moeten video's niet te lang zijn. Op sommige kanalen kan je zelfs alleen maar korte video's plaatsten, zoals op SnapChat (10s) en op InstaStories (15s).

Nieuwsgierig naar een eigen promotievideo?

Promotievideo laten maken

 

Best Practice #4: Één post = Geen post

De kracht van de boodschap zit in herhaling. Dat geldt zeker voor social media. Een bedrijfsfilm plaatsen bereikt veel mensen, zeker. Dat kan zomaar duizenden ‘views’ genereren, maar een social media post is toch iets actueels, redelijk vluchtig. Een enkele social video houdt daardoor slecht momentum vast. Dat momentum verliezen is zonde, want social media is bij uitstek de plek om contact te houden met jouw doelgroep. Door de initiële post op te volgen met meer video's behoudt je momentum en genereer je meer volgers.

Het is dus verstandig om van tevoren over een soort social video campagne na te denken, waarbij je gedurende een periode een aantal video's plaatst. Dit kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door een serie korte promotiefilms te maken die ieder een specifiek onderwerp uitlichten. Iedere maand publiceer je dan een volgende video. Je kan content ook slim hergebruiken, zoals we verderop in dit artikel toelichten. Werk een soort contentkalander uit, waarbij je een planning maakt welke video je wilt publiceren en wanneer je dat doet. Zo kan je vooruit plannen en houdt je momentum vast.

Video's voor een social video campagne die wij maakten voor een online kledingwinkel.

Best Practice #5: De stille film in een nieuw jasje

Audio is ook een aandachtspunt bij social video's. Het is namelijk helemaal niet vanzelfsprekend dat men jouw video kijkt mét audio. Dat komt door de ‘Autoplay feature’ op social media. Dan begint een video in de tijdlijn automatisch af te spelen, zonder dat de gebruiker erop geklikt heeft. Deze ‘Autoplay' zorgt dan zo dat de video extra opvalt en maakt het heel toegankelijk, want je kijkt bijna automatisch. Een nadeel is dat een ‘Autoplay’ altijd zonder geluid is. Dat is zo om het minder opdringerig te maken.

Veel mensen zijn al helemaal ingespeeld op deze functie en kijken vrijwel alle video's eerst zonder geluid. Gewoon, om even te kijken of het wat is of om collega's op kantoor niet te storen. Je doet er dus goed aan om gesproken tekst, van een voice-over of bij interviews, te ondertitelen. Op die manier krijgen kijkers toch de boodschap mee als ze via ‘Autoplay’ kijken. Ondertussen zien we steeds vaker dat zelfs de ondertiteling zelf afgestemd wordt op sociale media. We gebruiken dan extra grootte 'Font Size' (lettergrootte), want dat leest makkelijker op smartphones.

Een video die ondertitelt is zodat de boodschap ook zonder geluid overkomt

Best Practice #6: Hergebruik content slim

Regelmatige posten is dus slim, maar het maken van goede content is niet eenvoudig en het kost tijd. Zeker bij video's. Het is daarom slim om de video's die je maakt in verschillende vormen te hergebruiken. Zo benut je het optimaal. Daarnaast helpen de algoritmes van social media een handje. Lang niet iedereen krijgt jouw post de eerste keer te zien. De kans dat een tweede post dezelfde mensen bereikt is dus klein. Door dezelfde video dus meerdere keren te posten, bereik je dus een groter publiek. En het is geen spam, want je bereikt iedere keer weer anderen mensen. Video's bieden veel mogelijkheden verschillende type content.

  • Monteer korte clips uit de video over specifieke onderwerpen
  • Exporteer foto's uit de filmbeelden
  • Maak GIF's van scènes uit de animatievideo
  • Exporteer HD-afbeeldingen uit de animatie

Het kan dus slim zijn tijdens bureau's vergelijken dat je hier de mogelijkheden bespreekt, omdat het jouw socil video campagne enorm uitbreid. 

Het is ook slim om content te combineren. Dus heb je bijvoorbeeld een video gemaakt, dan is het vaak relatief eenvoudig om hier een bijbehorende blog of landingspagina bij te maken. Zorg dat deze blog of landingspagina dieper in gaat op het onderwerp van de video. Op die manier versterken ze elkaar. De geëxporteerde foto's komen ook weer goed van pas om de blog visueel te ondersteunen.

Ook hier is het maken van een content planning handig. Het is onverstandig alle vormen snel achter elkaar te gebruiken. Maak een overzicht wanneer je welke vorm of versie van de video gaat publiceren in een contentkalander.

Best Practice #7: Meer bereik met Social Advertising

Het gratis bereik van social media is groot. Maar deze platformen bieden natuurlijk ook mogelijkheden voor betaalde promoties. En dat is zeker te overwegen. Het instapbudget op de meeste kanalen is relatief klein. Helemaal als je het vergelijkt met kanalen als TV, Radio en Print.

Net als bij andere advertentie campagnes is het belangrijk goed voor ogen te hebben wat je wilt bereiken en wat jouw succesindicatoren zijn. Het mooie van social media advertising is dat je heel gericht kan ‘targetten’ op profielen, bijvoorbeeld door te filteren op leeftijd, gebied, interesses, enzovoort. Zo schiet je minder met hagel en bereik je een specifieke doelgroep.

‘Social Advertising’ kan je op verschillende manieren aanvliegen. Zo kan je een grootschalige campagne starten waarbij je een breed publiek probeert te bereiken. Dit is ook een manier om het momentum langer vast te houden, want zo'n campagne kan langere tijd draaien.

Een andere insteek kan zijn dat je advertising gebruikt als vliegwiel van jouw posts. Promoot de video voor een korte periode, bijvoorbeeld de eerste week na plaatsing. Dit stimuleert het aantal ‘views’ en daarmee het aantal ‘likes’, ‘shares’ en ‘comments’. Die activiteiten zorgen er ook weer voor het organische bereik van jouw videomarketing strategie verbeterd.
-------
Bron
Hubspot: https://www.hubspot.com/marketing-statistics

Benieuwd naar een eigen promotievideo?

Promotievideo maken

Ins & Outs van Social Video

Ken je het geheim
van succesvolle video's? 

 

Aanpak voor succesvolle video's.


Vertel me meer. »

Video marketing
»