Memo vs. Video: interne communicatie anno nu 

02 maart 2021

Stel, je bent verantwoordelijk voor interne communicatie en ze vragen jou; hoe zou jij het doen? Bijvoorbeeld hoe je de nieuwe strategie op de kaart zet binnen het bedrijf. Of hoe jij iedereen denkt mee te krijgen met een belangrijk verandertraject. Misschien stellen ze je wel de vraag wat dé manier is om nieuwe medewerkers welkom te heten of hoe iedereen te bedanken voor het afgelopen jaar.

En jouw antwoord... “Een memo dan maar?".


Die kans is klein. Veel groter is de kans dat je aan een sterke video denkt. En dat is logisch, want video is een krachtige tool voor interne communicatie. Reden genoeg om hier eens goed in te duiken. Ontdek de voordelen, toepassingen en doe inspiratie op met voorbeelden van video's voor interne communicatie.

Video voor interne communicatie

Beeld spreekt. Het maakt een boodschap persoonlijk en creëert beleving. Om mensen warm te maken, enthousiast te maken of om helder uit te leggen. Een video maakt impact. Daardoor komt de boodschap beter over, onthouden mensen het beter én praten we er sneller over. Het is dus een effectieve manier om jouw boodschap echt te laten landen. Video overtuigt, dat is één van de voordelen van video marketing. Daar komt bij dat video ook een soort entertainment is. Het is een stuk leuker om een video te kijken dan om een tekst te lezen. En vaak zijn we er ook nieuwsgierig naar, waardoor het dus ook bepaalde een aantrekkingskracht heeft. Video voor B2B bedrijven worden vaak ingezet voor interne communicatie. 

Door videomarketing te gebruiken, creëer je extra aandacht voor jouw verhaal. Het geeft automatisch een soort gewicht mee aan de boodschap, waardoor er direct al een groter gevoel van belang is. Memo's of mailtjes worden snel over het hoofd gezien en beschouwt men onbewust als minder belangrijk. Met een video alleen al, laat je zien dat de boodschap ertoe doet. Anders is het de moeite van een video toch niet waard? Dus nog zonder een seconde af te spelen, laat je met een video zien dat jouw boodschap ertoe doet.

Employee Onboarding & Corporate Academy

Een Onboarding video is onderdeel van Employee Omboarding en helpt nieuwe medewerkers inwerken. Video kan hier op meerdere manieren ingezet worden. Een Welkom-video of Introductie-video is bijvoorbeeld dé manier om een persoonlijk en warm welkom te creëren. Het ligt het meest voor de hand dit met een persoonlijke boodschap van de CEO te laten doen. Maar er zijn natuurlijk veel invullingen mogelijk. Een Introductie-video kan ook een korte ‘Moodfilm’ zijn over de bedrijfscultuur met een diverse groep eigen mensen in de hoofdrol. Of de insteek kan zijn dat je een bedrijfsfilm maakt als een korte Walk-through door het bedrijf. Welke invulling het wordt, hangt samen met het doel van de Onboarding video.

Moment uit een Onboarding-video die wij maakten; de CEO in de hoofdrol.

Video's kunnen ook onderdeel van de Employee Onboarding zijn als training. Denk bijvoorbeeld aan het toelichten van huisregels en veiligheidsvoorschriften, maar ook simpele zaken als mensen wegwijs maken op het intranet. Met een trainingsvideo leg je dit soort zaken helder en toegankelijk uit.

Video voor trainingsdoeleinden beperkt zich niet tot Onboarding video's. Veel bedrijven hebben een Corporate Academy om zo voor ‘Continues Learning & Development’ te zorgen. Ook hier komt de kracht van video van pas. Met een animatievideo maak je bijvoorbeeld complexe thema's helder en overzichtelijk. Zo biedt je aantrekkelijke en duidelijke trainingen aan en krijgt de Corporate Academy extra professionnaliteit en meerwaarde. Hierdoor maakt het personeel er eerder of meer gebruik van en krijgt het ook serieuze rol in de organisatie.  

Verandermanagement en strategie

Ieder bedrijf ontwikkelt zich, verbetert processen of voert complete reorganisaties door. Van grote veranderingen tot kleine vernieuwingen; de basis is draagvlak onder het personeel. Het is belangrijk om medewerkers enthousiast te maken en hen mee te nemen in waarom de verandering nodig is. Met een sterke kick-off video zorg je voor een goede lancering en creëer je direct momentum. De truc is om de eerste reactie van ‘Ze hebben weer wat bedacht’ om te zetten in ‘Wat goed dit!’. Bereik je dit dan weegt dit als snel op tegen de kosten van een video.

Bij dit soort trajecten komt ook kijken dat met een goede kick-off het direct duidelijk is dat het serieus is. Een video laat zien dat er aandacht aan besteed is en moeite voor gedaan is. Zo laat je zien dat het belangrijk is en dat medewerkers het direct serieus nemen.

De medewerkers zijn uiteindelijk de mensen die de verandering of strategie moeten waarmaken. Probeer hen mee te nemen door scenario's te gebruiken, waarbij je visualiseert hoe het in het dagelijkse werk tot uiting komt. Zorg daarbij altijd voor een positieve insteek. Een jaarplan presenteren met video biedt die mogelijheid. 

Het betrekken van personeel is belangrijk bij verandertrajecten of een nieuwe strategie, maar ook bij kleinere veranderingen of ontwikkelingen is goede communicatie essentieel. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Introductie (en adaptatie...) van een nieuw intranet
  • Nieuwbouw of verhuizing van een nieuw bedrijfspand
  • Veranderingen in werkprocessen of procedures

In deze animatie introduceren we het nieuwe intranet op een orginele manier; als nieuwe collega RIC. 

Corporate News & Updates 

Hoe groter de organisatie, hoe lastiger het is om iedereen op de hoogte te houden van wat er speelt in het bedrijf. De mensen op de hoogte houden van projecten, nieuws of andere leuke zaken zorgt voor meer binding met het bedrijf en draagt bij aan het gevoel ergens bij te horen. Corporate Vlogs maken dit toegankelijk en persoonlijk. De kracht zit hem bij vlogs in herhaling. Dus zorg dat je meerdere keren per jaar een vlog maakt. Door het vaste format is dit eenvoudiger en zorg je voor een herkenbare stijl. 

Vaak speelt de vraag of de vlogs zelf gemaakt of professioneel geproduceerd moeten worden. Beide hebben voor- en nadelen. Zelf vlogs maken is prijstechnisch voordelig, maar het kost veel tijd en de kwaliteit kan ondermaats zijn. Professionele videoproducties leveren hoge kwaliteit, maar dat kost wel geld. Het allerbelangrijkste is dat vlogs persoonlijk zijn. Kies dus altijd een eigen, interne ster die de vlogs presenteert en het gezicht van de vlogs wordt.  

Een nadeel van vlogs is vaak wel dat het niet een heel serieus karakter heeft. Vooral luchtig nieuws leent zich dus voor deze stijl. Voor serieuzer nieuws, zoals een jaarverslag, leent een vlog zich niet. Dan is bijvoorbeeld een sterke explanimation laten maken een goede optie, die de jaarcijfers op een toegankelijke manier visualiseert en presenteert. Innovatieve ontwikkelingen of projecten behoren vaak ook tot de categorie 'serieuzer' nieuws en verdienen daarom vaak ook een professionelere presententatie dan een vlog. Een  professionele promotiefilm die de vernieuwende technologie of het unieke project in beeld brengt, is dan zeker de overweging waard ten opzichte van de losse stijl van een vlog. 

Events & Teamuitjes

Veel bedrijven organiseren ieder jaar een mooie evenement of teamuitje. Soms wordt er groot uitgepakt met een heus festival of vakantie. Natuurlijk wil je dat 'fun-moment' vasthouden en nog even kunnen na genieten. Een aftermovie laten maken legt het event vast op een unieke manier. Het trekt iedereen weer even terug in het moment en het is de ideale manier om dat positieve groepsgevoel weer even op te roepen.

En vaak komt zo'n aftermovie ook van pas bij de werving van nieuwe personeel. Voor veel mensen is een leuk team en een goede sfeer belangrijk. Een aftermovie geeft voor hen een origineel inkijkje in het bedrijf en wat er gedaan wordt aan leuke activiteiten.

Wij maakten deze kerstvideo om de kerstwens extra op te laten vallen en 'deelbaar' te maken.

Persoonlijke berichten

Een bedankje vindt iedereen fijn. Een blijk van waardering voor een topjaar bijvoorbeeld. Of misschien juist voor de flexibiliteit en loyaliteit tijdens een turbulente periode. Vaak is het slim hier even aandacht aan te besteden. Een warme, persoonlijke boodschap in een bedankt-video is dan een mooie manier om iedereen even toe te spreken.

En er zijn vele varianten van bedankt-video's. Wat dacht je van een leuke kerstwens bijvoorbeeld? Of een persoonlijke felicitatie voor een verjaardag of promotie? Misschien kiest iemand na jaren trouwe dienst voor een nieuwe uitdaging en is een afscheidsvideo een leuk idee? Dergelijke video's maak je eenvoudig zelf met een goede smartphone, maar je kan natuurlijk ook gaan voor een creatieve aanpak. Vooral kerst- en afscheidsvideo's lenen zich daarvoor.

Benieuwd naar onze diensten?

Onze diensten

Memo vs. Video - Interne communicatie anno nu

Ken je het geheim
van succesvolle video's? 

 

Aanpak voor succesvolle video's.


Vertel me meer. »

Video marketing
»