Video voor Employer Branding: onweerstaanbaar als werkgever!

14 februari 2023

Staan jouw vacatures open? Het is lastig de juiste mensen te vinden. Je hebt al van alles geprobeerd, zoals advertenties in de krant, online vacatures via vacature-sites en wervingsbureaus. Het werkt misschien een beetje, maar het zet nog geen zoden aan de dijk. En het punt is: het een uitdaging voor de korte termijn én de lange termijn. Jouw bedrijf groeit en er wordt meer groei verwacht, dus er zijn ook meer mensen nodig. In veel sectoren is er nog steeds krapte. Dus concurrenten, maar ook bedrijven in andere branches vechten allemaal om dezelfde mensen. Wat kan je doen? Ontdek in dit artikel hoe een Employer Branding video jouw bedrijf onweerstaanbaar maakt als werkgever. 

In dit artikel:

Wat is Employer Branding?

Employer Branding is het bouwen van een werkgeversmerk. Een merk heeft aantrekkingskracht. Onbekend maakt tenslotte onbemind. Zijn mensen bekend met jouw merk, dan overwegen ze eerder voor jou te werken. Een sterk werkgeversmerk zorgt dat jij een identiteit hebt op de arbeidsmarkt. En dat maakt verschil. Zeg nu eerlijk... Waar zou jezelf eerder solliciteren: bij een bedrijf dat je kent of op een willekeurige vacature? Werkgever marketing is dus niet alleen maar 'roepen' dat er vacatures zijn... Op die manier beland je op de grote stapel van 'mogelijk interessante banen'. Leuk, maar daar hebben kandidaten nul gevoel bij. Je wilt op de veel kleinere stapel liggen. Het stapeltje van interessante bedrijven. Dat zijn de bedrijven die mensen als eerste benaderen en waar zij het liefste voor werken.

Bekijk de vlog van Koen van der Donk over Employer Branding.

Volgens Great Place To Work is Employer Branding:

"Een authentieke en onderscheidende voorkeurspositie verkrijgen en behouden als werkgever bij potentiële medewerkers en hun beïnvloeders […].” 
Bron: Lees meer op greatplacetowork.nl

Dit zijn 5 reden om te starten met Employer Branding.
 • Je hebt sowieso al een imago als werkgever, dus beïnvloed die positief
 • Potentiële medewerkers willen een beeld van jouw bedrijf
 • Behoud medewerkers, Employer Branding zorgt voor een goed match
 • Maak van bestaande medewerkers ambassadeurs door hen te betrekken
 • Communiceer krachtig, doordat je altijd vanuit een merkboodschap praat

Bron: Academy For Recruitment

 In deze wervingsvideo presenteren de medewerkers zelf de video.

Waarom video's maken voor Employer Branding?

Een bedrijfsvideo laten maken is perfect voor Employer Branding. Het geeft mensen een goed beeld van jouw bedrijf en het is op vrijwel ieder kanaal in te zetten, zoals het overzicht laat zien.

Kanalen voor Employer Branding video's:
 • Werkenbij-site
 • Digital signage
 • Vacature-sites
 • Facebook
 • Youtube
 • Twitter
 • Instagram
 • Open dagen
 • Carrière beurzen
 • Tiktok
 • Linkedin
 

 
Video marketing past goed bij hoe mensen een baan zoeken. Ze kijken steeds minder in de krant voor een baan. Ze zoeken op Google en vacature-websites. Checken nog even social media en gaan naar jouw website. Video past perfect bij die wereld. En er zijn meer voordelen van video marketing.

Voordelen van video's

 • Mensen kijken graag video's en het valt hen op
 • Laten zien is beleven, waardoor het mensen overtuigt
 • Het is multi-functioneel en verbetert de hele Employee Journey

Frankwatching geeft 5 handige tips voor video's met als doel Employer Branding.

Deze video laat een dag in het leven van de medewerkers zien.

Hoe bouw je een Employer Brand met video? 

Om met Employer Branding te starten is het goed weten waar jij als bedrijf voor staat en dat je dit continu communiceert. Trap niet in de valkuil om alleen maar vacatures te promoten. Jouw bedrijf moet een verhaal hebben dat een beeld geeft waarom jullie bestaan, wat jullie doen en waar je mee bezig bent als iemand voor het bedrijf werkt.

Net als klanten die een klantreis doorlopen, gaan mensen die een baan zoeken ook soort reis door. Deze Employee Journey laat ons zien dat niet iedereen in hetzelfde stadium is. De één wil nu een andere baan. Bij de ander is het nog maar een gedachte dat moet groeien. Effectieve Employer Branding heeft verschillende doelen. Die doelen zijn afgestemd op de ‘Journey’ en zijn onderverdeeld in de lange termijn en de korte termijn. Voor ieder doelen moet je een andere video productie laten maken.

Doelen van Employee Branding
 • Werkgeversmerk bouwen
 • Naamsbekendheid opbouwen
 • Vacatures promoten

 Ja, ik wil ook een Employer Branding Video!

Start nu mijn offerte.


Werkgeversmerk
Voor het bouwen van een merk, gaat het om wie jij als bedrijf bent. Het gaat hier om de missie en kernwaarden van het bedrijf. Het hogere doel waar je aan werkt en waar jullie in geloven. Dit zijn dus video's die op gevoel inspelen. Een sfeer neerzetten. Een branding video is hier natuurlijk de perfecte keuze.

Naamsbekendheid
Om bekend te worden als werkgever moet je veel communiceren over jouw merk. Je moet regelmatig in beeld zijn, als je wilt dat mensen jouw onthouden. Zo kom je in beeld bij mensen die nu een baan zoeken. En plant je alvast een zaadje bij de rest. Zo bouw je ook direct aan de lange termijn. Gebruik hier video's die een inkijkje geven in jouw wereld. Bijvoorbeeld met een wervingsvideo dat een gaaf project laat zien of een video die verteld over een mooie mijlpaal van het bedrijf. Laat medewerkers in de video vertellen over dat project of hoe die mijlpaal bereikt is. Dat maakt de video's persoonlijk en minder commercieel. Dat is één van de belangrijkste tips voor een wervingsvideo. Het zet een authentiek beeld neer. Ook kan je een soort testimonial video maken met jouw medewerkers. Dit zijn video's waarin medewerkers vertellen over hoe het is om bij jou te werken.

Vactures promoten
Vacatures promoten gaat natuurlijk om het invullen van een specifieke functie. Hier is het belangrijk om te laten zien om wat voor werk het gaat en wat de werkplek is. Het gaat om erom dat je de vacature extra handen en voeten geeft. Mensen die nú een baan zoeken, willen concrete dingen weten over de baan. Wat ga ik doen? Waar ga ik werken? Die vragen moet je beantwoorden in een vacature video. Het gaat hier om een match: past de baan bij mij?

In deze vacaturevideo laten we zien welke taken een teeltmedewerker doet.

Video voor Employer Branding campagnes

Een recruitmentvideo is ook ideaal om een Employer Branding campagne mee op te zetten. Het is belangrijk om te realiseren dat Employer Branding een continu proces is. Je bouwt geen merk op met één post op Linkedin of 2 weken een abri-reclame. Een campagne maakt alleen verschil als die via meerdere kanalen en voor een langere periode draait.

Zet een campagne op met de video, waarbij je een video gebruikt om voor een langere periode over jouw merk communiceert. Mensen moeten jouw boodschap minimaal vijf keer zien voordat zij het onthouden. Herhaling is dus het mantra.

Onze cameraman Nick Smit en onze regisseur Jos van der Donk filmen een wervingsvideo.

Gelukkig is er een slimme manier om al met één video voor een langere periode te communiceren. Dit is één van de bouwstenen van onze unieke video marketing aanpak. Richt de productie van jouw Employer Branding video in volgens een content plan. Dit betekent dat je meerdere versies en foto's produceert en die vervolgens maandenlang deelt op zoveel mogelijk kanalen.

In het kort werkt het zo: maak een promotievideo van 1,5 minuut en knip die op in meerdere korte video's en foto's. De langere video brengt het hele verhaal over en plaatst je op de werkenbij-site en vacature-sites. De korte video zijn versies van 20 tot 30 seconden en richten zich op een specifiek onderwerp binnen jouw verhaal. Optimaliseer deze social video's voor de social media die jij gebruikt. Uit een video zijn ook nog foto's te knippen, dit noemen we foto-stills. Een stuk of 10 tot 15 is meestal wel mogelijk.

Plan deze content vervolgens in voor een campagne op social media.
 • Lanceer eerst de volledige video.
 • Deel een week later een post met een paar foto's.
 • Deel twee weken later een korte versie van de video.
 • Herhaal dit met de andere versies en foto's.

Dit houd je dat rustig 2 tot 4 maanden vol. En dat wordt opgemerkt! Op deze manier is het de kosten van een videoproductie waard. Het is toch zonde als je een video laat maken, de video online zet en het vervolgens daarna uitgaat als een nachtkaars? Haal uit jouw video voor Employer Branding meer content en publiceer voor een langere periode.

Dit is een Short Video die als korte social media versie ingezet wordt in social campagnes.

Dit is een still (foto) uit een video die als foto aangeleverd is voor gebruik op de werkenbij-site en social media.

Hoe kan Playforward helpen?

Uiteraard, professionele Employer Branding video's zijn te gek. Maar hoe pak je dat aan? Wat voor video past bij jouw doel? Hoe zet je een video neer die mensen graag zien? Playforward is jouw partner als Video Agency.

Met onze aanpak voor succesvolle video's helpen wij jouw bedrijf de juiste mensen aan te trekken. Met een doelgericht plan, sterke storytelling en een slimme content-aanpak. Wij zijn jouw allround partner: video, animatie en drone. Zet nu de eerste stap. Neem contact op voor goed advies.

Ja, ik wil ook een Employer Branding video!

Start hier mijn offerte

Employer Branding Video

Ken je het geheim
van succesvolle video's? 

 

Aanpak voor succesvolle video's.


Vertel me meer. »

Video marketing
»