10 tips voor de publicatie van een bedrijfsfilm

Een bedrijfsfilm is een veelzijdige marketing en sales tool die je op verschillende manieren kan inzetten voor je bedrijf, zowel online als offline. Bij een offline inzet moet je denken aan beurzen, tijdens presentaties en verkoopgesprekken. Online zijn er veel kanalen waar je video’s kan publiceren, maar waar begin je? Moet je persé alle kanalen gebruiken? En welke beginnersfouten moet je vermijden? Met deze 10 tips kan je direct aan de slag met de publicatie van jouw video.

 

Voor dat je begint met het publiceren van je video is het verstandig om eerst een beknopt publicatieplan op te stellen. Hierin bepaal je welke kanalen je gaat gebruiken. Kies de kanalen waar je klanten actief zijn. Je hoeft niet persé ieder kanaal te gebruiken. Het is beste is om de belangrijkste kanalen optimaal te benutten. Tijdense de productie zijn er veel mogelijkheden van een bedrijfsfilm (https://www.playforward.nl/nw-24170-7-3534137/nieuws/7_mogelijkheden_van_een_bedrijfsfilm_wat_kan_er_allemaal.html) om die extra goed te maken, maar dat benut je alleen als je ook een goed publicatieplan hebt.

We beginnen met de online kanalen.

BENUT HET POTENTIEEL VAN YOUTUBE
YouTube is het grootste videoplatform ter wereld en de tweede zoekmachine. Na Google wordt dus het meeste gezocht op YouTube. Uit een recent onderzoek blijkt dat YouTube het #1 plaftorm (https://www.playforward.nl/nw-24170-7-3661554/nieuws/youtube_is_het_1_platform_onder_jongeren.html) is onder jongeren (13 tot 20 jaar) en dat zij YouTube gebruiken voor meer dan alleen grappige video’s kijken. Wij zijn van mening dat een bedrijfsvideo niet mag ontbreken op YouTube, omdat klanten tegenwoordig  actief zoeken op YouTube. Zij zoeken bijvoorbeeld naar productvideo’s, montage instructies of tips & trics in de vorm van vlogs.

Zorg daarom dat je de bedrijfsfilm goed vindbaar wordt. Gebruik onderstaande checklist wanneer je een video gaat uploaden:
- Maak een eigen YouTube kanaal aan voor je bedrijf
- Kies een slimme titel met je belangrijkste zoekwoord
- Schrijf een uitgebreide omschrijving met alle belangrijke zoektermen
- Voeg zoektermen toe als labels
- Voeg ondertiteling toe
- Kies een aansprekende videominitatuur


PLAATS OP DE WEBSITE
Plaats de bedrijfsfilm (https://www.playforward.nl/bedrijfsfilmmaken) op de website. Gebruik hiervoor YouTube of een mooie Branded Videoplayer, zoas wij gebruiken om ons werk (https://www.playforward.nl/pg-24170-7-111718/pagina/onswerk.html) te laten zien. De homepagina is meestal de beste plek voor een bedrijfsvideo. Zet er altijd een korte koptitel boven, bijvoorbeeld ‘Wat wij doen in 60 seconden’.

TOEVOEGEN AAN JE LINKEDIN PROFIEL
Voeg de video toe aan je Linkedin-profiel. Nieuwe connecties krijgen dan snel een indruk van wat je doet. Plaats de bedrijfsfilm bovenaan je profiel door de video als media up te loaden. Deel ook een Linkedin-update om de video meteen onder de aandacht te brengen bij al je connecties. Ook hier kan j de video direct uploaden in de Linkedin post van je persoonlijk profiel. Vraag je collega’s om deze update ook te delen. Tenslotte kan je de video ook via een update van je bedrijfspagina delen. 

DELEN OP FACEBOEK
Upload de video op je Facebook-pagina. Gebruik hier geen YouTubel link. Als je de video direct op Facebook upload, valt je post veel meer op dan een simpel YouTube linkje. Zo’n Facebook video komt namelijk als auto-play video in de Facebook feed. Voor een relatief klein budget kan je de video sponsoren om net dat zetje in de rug te geven voor een maximaal bereik. Upload de bedrijfsfilm ook als banner-video op de Facebook-pagina van je bedrijf. 

DELEN OP TWITTER
Deel de bedrijfsvideo via Twitter. Net als bij Facebook adviseren wij om de video direct op Twitter te uploaden. De lengte van een Twitter video is maar 30 seconden, dus zorg dat je een goede korte versie hebt van je video. Ook voor andere online kanalen is zo’n korte versie handig. Twitter is vluchtig, dus een enkel bericht valt niet zo op. In de eerste week van publicatie kan je dit best en paar keer herhalen.


DELEN OP INSTAGRAM

Instragram begon als platform om foto’s te delen, maar sinds men er ook video’s kan uploaden zie je dat hier steeds meer gebruik van wordt gemaakt. Op Instragram kan je alleen korte video’s uploaden van 3 tot 15 seconden. Micro-video’s noem je dat. Ook hier moet je dus een korte versie van je video voor laten maken, maar als je doelgroep actief is op Instragram is dit zeker de moeite waard.

 

VOEG TOE AAN JE EMAIL MARKETING
Email is misschien wel een van de meest gebruikte tools om met klanten te communiceren. Email biedt verschillende mogelijkheden om je video te delen: of het nu om 1-op-1 email =conversaties gaat met een klant of als onderdeel van email marketing, zoals een nieuwsbrief. Voeg de video bijvoorbeeld toe aan je de email-handtekening en vraag collega’s om hetzelfde te doen. Benut het bereik van je email nieuwsbrief door de bedrijfsfilm ook hier toe te voegen. En als je marketing automation gebruikt kan je een email toevoegen die de prospect kennis laat maken met je bedrijf; via de bedrijfsfilm natuurlijk.

Ook willen we nog even een paar offline kanalen met je doornemen.

TIJDENS EEN BEURS
Een beurs is een goede gelegenheid om video te gebruiken. Het geeft je beursstand een professionele uistraling en trekt de aandacht van bezoekers. Als ze even stil staan om de video te bekijken biedt dit een natuurlijk aanspreekmoment. Gebruik een mooi beeldscherm om de bedrijfsfilm op af te spelen, zodat je een hoge beeld kwaliteit hebt. Zet het geluid uit of zacht, want dat kan nog weleens als storend ervaren worden.


TIJDENS EEN VERKOOPAFSPRAAK
Een video kan ook onderdeel zijn van je pitch tijdens verkoopafspraken. Zowel een bedrijfsfilm of productvideo heeft hier meerwaarde. Het maakt het gesprek net even anders dan vele andere afspraken. Klanten reageren vaak op de video waardoor de verkoper inzicht krijgt in wat die klant interessant vindt. Ook hier kan een korte versie van de video van pas komen.

 

WACHTRUIMTE OF SHOWROOM

Als je veel klanten langs krijgt kan je de video ook afsprelen in de wachtruimtes of je showroom. Ook hier geldt weer; gebruik een goed beeldscherm en zet het geluid zacht.

free-flat-digital-marketing-vector-background-with-computer free-flat-digital-marketing-vector-background-with-computer